De actualitate: Termografierea in infrarosu, harta termica si instrumentele de masura

Folosita pentru a monitoriza propice regimurile de natura termica, dar si pentru controlul efectuat asupra instalatiilor electrice pentru evidentierea eventualelor puncte calde ori pentru expunerea impamantarilor care nu corespund normelor de siguranta, termografierea in infrarosu reprezinta o tehnica menita sa ajute specialistii in anul 2017. Avandu-si originile in contopirea a doua cuvinte cu origini grecesti, „thermos” si „graphae”, notiunea de termografiere in infrarosu este utila in era contemporana pentru verificarea circuitelor electrice, astfel incat sa fie eliminate riscurile determinate de aparitiile unor valori anormale ale puterii ce circula prin acestea (din cauza unor suprasarcini sau a altor dezechilibre), fiind o notiune asociata si cu analiza vibratiilor sau cu analiza metodelor de izolatie termica si succesul pe care il au acestea la nivelul unei constructii.

Harta termica pentru termografiere

Asa cum anunta si numele de „termografiere infrarosu”, pentru efectuarea unei astfel de analize este necesar ca monitorizarea sa se efectueze intr-un mediu infrarosu, utilizandu-se echipamentele necesare pentru generarea unei harti termice. Aceasta notiune, la randul sau, reprezinta o sectiune sau o arie spatiala, usor de observat cu ajutorul aparatelor ce deservesc termografierii in infrarosu.

Care sunt aspectele care influenteaza rezultatele termografierii in infrarosu?

In primul rand, este vorba despre calitatea si expertiza fortei de munca umane, care trebuie sa detina vaste cunostinte in acest domeniu, dobandite in urma anilor de pregatire specializata. Bineinteles, nu doar aspectul teoretic este cel care face diferenta, ci si experienta dobandita practic.

Manevrarea optima a aparatelor de masura si a instrumentelor de lucru, bazata pe cunoasterea temeinica a caracteristicilor sale functionale si constructive.

Considerarea factorilor de mediu in cadrul procesului de termografiere infrarosu, care se pot raporta in egala masura la variatiile temperaturii ambientale, la modul si frecventa expunerii echipamentelor analizate la incalzirea solara, dar si la procesele de racire care pot avea loc in spatiul analizat. Dintre aceste procese de racire, doua la numar sunt cele care se detaseaza: racirea prin convectie, datorata curentilor de aer sau racirea prin intermediul procesului de evaporare, de cele mai multe ori tradusa prin gradul de umezeala din spatiul analizat.

Ce ar trebui sa faca un specialist in termografiere infrarosu?

Mai presus de orice, o persoana cu experienta in termografiere trebuie sa stabileasca prioritatile pentru un eventual proces de reparare sau inlocuire a echipamentelor analizate ce nu corespund cu normele impuse la nivel european. Pentru efectuarea acestui lucru, este esential sa se stabileasca o relatie de ponderi, in care sa se tina cont de aspecte precum: costurile de inlocuire, gradul de siguranta, tendintele prezentului, dar si sarcina sau temperatura – doi dintre coeficientii care schiteaza starea mai mult sau mai putin critica a aparatului / instalatiei analizate.

Adaugat in: Casa, Interesant, Tech

Comentariile sunt inchise.