Lucruri de stiut pentru instalatia electrica a unei case din lemn

instalatiile electriceIn primul rand, conteaza intr-o maniera decisiva modul in care alegeti sa fie executata respectiva instalatie electrica. Pe de-o parte, puteti opta pentru instalatiile care sunt inglobate in structura peretilor casei, iar daca mizati pe o astfel de varianta aveti nevoie de cabluri care sa fie in intregime confectionate din Cu. La popul opus, daca mizati pe o instalatie aparenta, atunci nu exista restrictii in privinta materialelor folosite, conductoarele realizate din Al fiind o buna optiune.

Un alt lucru pe care trebuie sa il luat in considerare in momentul in care alegeti cablurile pentru instalatie este reprezentat de curentul maxim care poate fi incarcat in structura acestora, care nu trebuie sa depaseasca procentul de 70%. Va intrebati de ce? Ei bine, temperatura in interiorul cablului trebuie sa stagneze la un maxim de 50 grade Celsius. De asemenea, daca exista un contact direct intre firele instalatiei electrice si structura din lemn stratificat a casei, atunci o cerinta in plus este reprezentata de rezistenta la foc, ori la incendiu a cablurilor.

Din perspectiva tablourilor electrice folosite, pentru a nu avea probleme cu instalatia electrica specialistii va recomanda sa alegeti doar modelele care respecta urmatoarele clase de calitate. Prima, respectiv CA1, se refera la materialele care sunt incombustibile, adica nu ard. A doua clasa, CA2a este cea care expune materialele care nu intretin focul, deci in contextul unei flacari ele nu ajuta la propagarea acestora. Cea de-a treia clasa, complementara succesoarei sale este cunoscuta sub abrevierea de CA2b si reprezinta materialele care sunt rezistente la temperaturi foarte inalte, respectiv la foc.

Dozele pe care le alegeti pentru a va completa instalatia electrica trebuie sa fie realizate integral din metal, insa exista si anumite componente care au la baza doar materiale plastice. Pentru cele din ultima categorie, conditia este ca doza sa fie etansa, dar si sa treaca asa – zisul test al firului incandescent ( acesta implica o temperatura de exact 960 de grade).

Un alt segment aparte este cel al corpurilor de iluminat, obiecte practice si decoratiuni care nu trebuie sa fie realizate din mateiale usor combustibile. De asemenea, in cazul particular in care montajul lor se realizeaza direct pe lemn, conditia este ca ele sa fie omologate, adica sa intruneasca toate standardele de protectie pentru locatari.

Adaugat in: Diverse

Comentariile sunt inchise.