Ghid de optimizare a unui blog pe platforma WordPress – partea I

Conform statisticilor, platforma WordPress pare a fi cea mai raspandita in mediul online, si nu ne referim la date atribuite online-ului romanesc, ci la nivel mondial. In randurile ce urmeaza o sa va ofer cateva sfaturi si mai ales ponturi(sfaturi nu stiu daca-mi permit sa dau, indiferent ca experimentele mele au avut succes) despre cum trebuie sa ne optimizam un blog pe platforma WordPress.

I. Modificari efectuate in panoul de administrare

1. Settings – Privacy – Allow search engines to index this site

Bifeaza aceasta optiune astfel incat motoarele de cautare vor putea vedea/indexa blogul tau

2. Settings – Permalinks – Custom structure – /%postname%-%post_id%.html sau /%postname%

Personal, folosesc prima varianta. Este important sa definiti campul din segmentul de Permalinks pentru ca linkurile articolelor si ale paginilor voastre sa fie cat mai SEO Friendly. Adaugarea %post_id% si .html sunt preferentiale, ele nu influenteaza cu nimic gradul de indexare al linkurilor, ci mai degraba au un rol estetic.

II. Plugin-uri utile pentru optimizare

1. WordPress SEO by YOAST

Acest plugin dispune de mai multe functii in materie de optimizare.

  • Va permite sa setati o structura pentru titlurile articolelor, categoriilor, paginilor, paginilor de arhiva samd. De asemenea, este indicat sa completati campurile acestui plugin in posturi, categorii si pagini, ele ajutandu-va sa definiti titlul pe care motoarele il vor indexa cat si o descriere meta, descriere care nu trebuie sa depaseasca 160 de caractere. In plus, puteti observa si un grafic in cadrul posturilor si a paginilor care va prezinta nivelul de optimizare, foarte interesant de altfel.
  • Are o functie prin care ajuta ca site-urile de socializare sa preia titlul corect al articolelor, o parte din continut si imaginea propice. Stim cat de importante au devenit aceste site-uri de socializare, deci aceste aspecte sunt destul de importante in momentul in care cititorii vor share-uii/recomanda articolele voastre.
  • Va permite sa creati sitemap-uri pe care sa le trimiteti catre Google pentru o indexare mai rapida a continutului. Fata de pluginurile normale pentru generarea sitemap-urilor, YOAST va ofera posibilitatea crearii mai multor sitemap-uri. cate una pentru pagini, categorii, articole sau tag-uri.
  • In cadrul sectiunii „Permalinks” a acestui plugin, puteti opta pentru eliminarea atributului „/Category” din linkurile categoriilor dar si pentru a adauga atributul .html in linkurile articolelor. In plus, puteti elimina crearea paginilor separate in cazul atasamentelor, bifand optiunea de redirectare a acestora catre articolul mama.

2. W3 Total Cache

Viteza de incarcare a paginilor este foarte importanta, atat pentru motorul de cautare cat mai ales pentru vizitator. Un blog care se incarca repede, cu siguranta nu poate sa faca un vizitator sa se plictiseasca asteptand. Majoritatea temelor au probleme din acest punct de vedere, numarul fisierelor fiind de multe ori prea mare. De asemenea, prezenta unor imagini mult prea mari, va face ca timpul de incarcare sa fie mai mare. Eu va recomand pluginul W3 Total Cache pentru ca dispune de mai multe optiuni prin care se poate imbunatatii simtitor viteza de incarcare a paginilor prin optimizarea fisierelor si eliminarea liniilor de cod inutile. In cazul in care nu va descurcati cu configurarea lui, cititi acest articol! Intr-un articol viitor, promit c-o sa va ofer un ghid de instalare si configurare al acestui plugin, pentru ca este foarte util.

 3. Related Posts Thumbnails

Pentru creare unui linking intern intre articole, eu va recomand folosirea unui plugin pentru afisarea articolelor asemanatoare la capatului fiecareui articol adaugat. Sunt mai multe astfel de pluginuri insa eu va recomand sa folositi Related Posts Thumbnails. Nu doar ca are o valoare din punct de vedere SEO, dar este si estetic, afisand nu doar titlul articolelor ci si imaginea featured cat si un scurt excerpt al posturilor. Poate fi instalat si configurat extrem de facil, optiunile sale fiind destul de simple.

4. SEO Friendly Images

Asa cum putem sa primim vizite din cautarile principale din motoarele de cautare, putem primii la fel de bine si din cautarile imaginilor. Definirea titlului si a campului ‘ALT’ al unei imagini este foarte importanta. Pluginul enuntat mai sus va ajuta sa oferiti titlurilor si campului ‘ALT’ al imaginilor voastre un format cat mai prietenos pentru motoarele de cautare.

Cam atat am avut de spus pentru aceasta prima parte a ghidului meu de optimizare. Pentru a va familiariza cat mai mult cu ceea ce inseamna SEO si optimizarea unui blog, va recomand un tutorial extrem de complex realizat de Tudi. O sa incerc ca in partea a 2-a sa ofer informatii mai vaste, pentru inceput insa, puteti aplica ceea ce am scria mai sus! Numai bine.

 

Adaugat in: Internet, SEO

4 comentarii

  1. Daniela says:

    Am incercat pluginul SEO by Yoast, insa nu am reusit sa-l setez ca este foarte complex.

    • Intr-adevar, are o varietate de optiuni care-l face destul de greu de setat. Personal, m-am jucat cu mai multe pluginuri si m-am oprit asupra lui, e cel mai complex.

  2. Eu folosesc SEO Ultimate in loc de Yoast. Recunosc ca nu am mai incercat Yoast din prejudecata… mi s-a parut complicat la inceput.

    • Folosesc Yoast pentru ca mi se pare cel mai complet. Imbina perfect mai multe functionalitati, drept pentru care nu mai sunt nevoit sa instalez alte plugin-uri sau sa codez.
      E greoi la inceput dar, dupa ce prinzi cum stau lucrurile, vei fi incantat de el.