De ce se gandesc romanii sa emigreze?

In aceste conditii nu este de mirare ca din ce in ce mai multi romani se gandesc sa emigreze. Surprinzator (pentru unii) dar la fel de ingrijorator, este si faptul ca pana si oameni cu oarecare stabilitate financiara (atata cat poate fi in aceasta tara) se gandesc la acest lucru. Discutam cu persoane care lucreaza in multinationale si care se afla in aceasta ipostaza. Concluzia era ca linistea nu poate fi cumparata cu bani. Oamenii cu care am purtat discutii (unii dintre ei colegi de bransa) pur si simplu s-au saturat de ceea ce se intampla in jurul lor.

Din pacate, pentru unii semeni nu este suficient (asa cum cred altii) sa ai un nivel de trai ridicat (stiti expresia : ce-i mai trebuie domle’ doar are de toate). Pe de alta parte, sunt destule persoane care nu sunt interesate decat de acest aspect. Unii nu pot vedea mai departe de sigla care se afla pe masina din fata casei sau de marimea cefei de porc din farfurie…

Fiindca daca ajungi sa ai contacte cu diferite persoane din diferite categorii si straturi ale societatii si sa compari ceea ce se intampla la tine cu ceea ce ar trebui sa fie dupa 20 de ani de democratie si capitalism, ai putea ajunge la concluzia (“dubioasa” in viziunea multora) ca, dincolo de ceea ce pui in farfurie, dincolo de marimea si provenienta masinii pe care o conduci, s-ar putea sa vrei si altceva.

De exemplu s-ar putea sa vrei stabilitate atat pe plan politic cat si economic (stabilitate in lipsa careia nu prea putem vorbi, in conditii normale si decente, de alte lucruri). S-ar putea sa vrei sa fii in siguranta cand mergi pe strada dar si in alte locuri publice unde mergi atat tu cat si familia ta. S-ar putea sa mai vrei scoli in care educatia pe care o primesc copiii tai sa fie printre cele mai bune (indiferent ca vor deveni tinichigii sau avocati). Exista posibilitatea (mergand mai departe pe firul logicii) sa-ti mai doresti ca, atunci cand intri intr-un spital sa nu-ti fie teama de moarte…

Desigur ca toate acestea nu sunt decat niste ganduri, dorinte pe care unii dintre noi le avem. Unii ar putea spune ca, puse cap la cap, toate aceste bucatele alcatuiesc un puzzle complet : imaginea pe care ar trebui sa o aiba o tara atat de bogata si cu un potential atat de mare cum este Romania.

Adaugat in: Calatorii, Romania

Comentariile sunt inchise.