In primul an de viata, daca este hranit la san sau cu formula de lapte, copilul nu are nevoie de suplimentarea cantitatii de vitamine si minerale pentru a avea o dezvoltare armonioasa. Cu toate acestea, in primii trei ani de viata nevoile de calciu, fier, magneziu, zinc, precum si de vitaminele A, C, D si K sunt mai mari.
De aceea se impune o alimentatie diversificata si echilibrata pentru a suplimenta nevoile organismului.
Calciul
Este un mineral esential in formarea si sanatatea oaselor si a dintilor. Suplimentele de calciu trebuie administrate doar la recomandarea medicului (folosirea in exces poate provoca hipercalcemie care se manifesta prin dureri abdominale, constipatie si urinari frecvente).
Acesta se gaseste in produse lactate, orez, morcovi, legume cu frunze verzi (acestea sunt primele alimente cu care se incepe diversificarea alimentatiei bebelusului).
Pentru a se fixa in organism, calciul are nevoie de vitamina D care se gaseste in : galbenus de ou, lactate nedegresate sau poate fi produsa in organism la nivelul pielii sub actiunea razelor solare timp de 10 minute.
Fierul
Este important pentru : dezvoltarea neurologica, imunitate si circulatia sangelui. Se gaseste in legume cu frunze verzi, morcovi, banane, peste si carne de pasare. Absorbtia fierului se realizeaza in prezenta vitaminei C, vitamina care nu poate fi sintetizata de organism, de aceea trebuie administrata (la copii) sub forma de sucuri, piureuri sau suplimente (kiwi, citrice, zmeura si rosii).
Vitamina A
Carenta de vitamina A are ca efecte : pielea aspra, uscata, cu pete rosii si pleoape inflamate. Aceasta ajuta la crestere, in dezvoltarea vederii si intarirea sistemului imunitar. Se gaseste in fructe si legume galbene/portocalii, spanac, ficat, oua si produse lactate.
Citeste si