Vitamine pentru o viata lunga si sanatoasa

vitamine naturalePana acum 20-30 de ani nu prea ne interesa ce mancam, insa pentru ca stiinta a evoluat si pentru ca suntem bombardati cu alimente procesate in asa fel incat nu mai au nicio treaba cu ingredientele ce au fost introduse in ele, este necesar sa stim ce trebuie sa mancam.

In acest articol vom vorbi pe scurt despre principalele vitamine si despre influenta lor asupra organismului, dar daca doriti sa aflati mai multe despre fiecare vitamina puteti consulta aceasta pagina, de unde am si luat mare parte din informatii.

Vitaminele sunt esentiale pentru om si fara ele sau cu un aport redus de vitamine organismul uman incepe sa functioneze incorect. Astfel apar diferite afectiuni mai mult sau mai putin grave. Chiar daca nu vi se pare ca suferiti de carenta vitaminica, efectele acesteia pot sa apara dupa multi ani si de aceea trebuie sa consumati zilnic alimente ce va ofera necesarul optim de vitamine. Suplimentele alimentare nu sunt o optiune inteligenta in cazul persoanelor sanatoase, acestea putand sa isi acopere necesarul zilnic de vitamine din alimente. Mai jos va vom prezenta cele mai importante vitamine si alimentele din care le puteti lua.

Vitamina A
Vitamina A este foarte importanta pentru sistemul imunitar, vedere si pentru reproducere. Vitamina A este un nume generic pentru un grup de substante ca beta caroten, alfa caroten, retinol, retinal etc.
Poate fi obtinuta din cartofi dulci, morcovi, ficat de vita, spanac, peste, oua si lapte.

Vitamina B6 – piridoxina
Ca si in cazul vitaminei A, vitamina B6 este o denumire ce acopera sase compusi diferiti, dar care au functii similare in organism. Acesti compusi participa la metabolizarea nutrientilor din alimente, regleaza nivelul de glucoza din sange, stimuleaza sistemul imunitar si participa la formarea hemoglobinei. Cele mai bune surse de B6 sunt pestele, carnea de vita si de pui, nautul, si cerealele.

Vitamina B12 – cobalamina
Vitamina B12 este esentiala pentru sistemul nervos uman, formarea acizilor nucleici si a globulelor rosii. Sursele vegetale sunt foarte sarace in vitamina B12 si de aceea trebuie sa consumati alimente de origine animala. Cele mai bune surse sunt scoicile, ficatul de vita, pestele, laptele si ouale.

Vitamina C – acid ascorbic
Vitamina C este un antioxidant foarte important si nu trebuie sa uitam ca in fiecare zi trebuie sa consumam fructe si legume. O gasiti in toate fructele si legumele, dar cele mai importante surse sunt catina si fructele de padure.

Vitamina D – colecalciferol
Vitamina d este foarte importanta pentru dezvoltarea corespunzatoare a scheletului, ajutand la fixarea calciului. Poate fi obtinuta prin expunerea la soare – 10-15 minute sau din carnea pestilor grasi.

Vitamina E – tocoferol
Ca si vitamina C, vitamina E este un antioxidant puternic ce protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi. Este o vitamina importanta pentru sistemul imunitar si pentru vasele de sange.
Aceasta vitamina poate fi obtinuta foarte usor din germeni de grau, seminte de floarea soarelui si din migdale.

Vitamina B9 – acid folic
Aceasta vitamina este foarte importanta pentru femeile insarcinate, prevenind aparitia unor afectiuni grave la nivelul fatului. Se gaseste in foarte multe alimente ca legume, spanac, brocoli, fructe, nuci, si produse lactate.

Vitamina K
Cel mai important rol al vitaminei K este reprezentat de prevenirea formarii cheagurilor de sange si de coagularea sangelui in momentul in care va raniti. Se gaseste in ulei de rapita, soia si masline, spanac, salata verde si in diferite surse animale.

Vitamina B3 – niacina
Ca si celelalte vitamine din complexul vitaminic B, vitamina B3 ajuta organismul sa transforme hrana in energie, imbunatateste starea sistemului digestiv, a pielii si a sistemului nervos. Poate fi obtinuta din alune, migdale, carne de vita si de pui, linte, mazare etc.

Vitamina B2 – riboflavina
O alta vitamina din complexul vitaminic B ce are aceleasi roluri cu vitamina B3 de mai sus, dar care are si rol de antioxidant. Se gaseste in aceleasi surse ca si vitamina B3.

Vitamina B1 – tiamina
Aceasta vitamina ajuta organismul sa transforme glucidele in energie si la mentinerea sanatatii sistemului nervos. Cele mai bune surse de tiamina sunt: mazarea, lintea, fasolea, spanacul, painea integrala, pepenele galben si multe altele.

Dupa cum zic si cei de pe cesamancam, o alimentatie variata va va oferi toate aceste vitamine in cantitati suficiente si nu trebuie sa apelati la suplimente nutritive decat daca stiti ca ati mancat haotic sau daca aveti diferite afectiuni ce impiedica sau afecteaza absorbtia unor nutrienti ca vitamine, minerale, proteine, glucide si lipide.

Adaugat in: Diverse

Comentariile sunt inchise.