Tot ceea ce trebuie sa stii despre Vitiligo

Definitie :

Afectiune cronica, caracterizata prin scaderea cantitatii de melanina. Melanina este substanta pigmentara care detrmina culoarea pielii.

Cauze :

Din pacate, nu se cunoaste cauza exacta. Totusi, exista destule teorii conform carora aceasta afectiune ar putea fi declansata de catre un stres major (soc emotional). Unele dintre acestea acorda credit mecanismului autoimun, caracterizat prin scaderea limfocitelor si cresterea anticorpilor dirijati impotriva melanocitelor.

Cum se manifesta :

are o incidenta mai mare la scolari, adolescenti, adultii tineri ;
o caracteristica a sa este data de placile alb-sidefii, bine delimitate, cu contururi neregulate, prezentand la periferie o zona mai inchisa la culoare, hiperpigmentata ;
“placile” descrise mai sus apar la nivelul fantelor palpebrale, peribucal, al organelor genitale sau la extremitati.

Evolutie :

Nedefinita, mai favorabila la copii decat la adulti.

Metode de tratament :

Se pot utiliza grefele cu piele normal pigmentata pe zonele afectate ;
Repigmentarea – prin utilizarea cremelor pe baza de mometazona,clobetazol sau a psoralenului combinat cu lumina UV cu lungime de unda lunga ;
Depigmentarea totala (cu acceptul pacientului) – in caz de vitiligo generalizat- prin solutii si creme ce contin monobenzona sau hidrochinona 20%.

Sfaturi practice :

Trebuie mentionat faptul ca, in cazul acestei afectiuni rar se produc repigmentari spontane, in special pe zonele expuse la soare.

Controlul acesteia consta in primul rand in aplicarea de creme cu factor de protectie de peste 30 (in vederea evitarii arsurilor in zonele depigmentate dar si a bronzarii excesive a zonelor pigmentate) ; Se recomanda folosirea fondului de ten pentru a masca zonele albicioase sau a autobronzantelor pe baza de dihidroxiacetona.

Adaugat in: Sanatate

Comentariile sunt inchise.