Ti s-a facut somn ?!

Unul dintre elementele esentiale de care trebuie sa tinem cont pentru a functiona in parametri optimi este…somnul.

Somnul este definit ca fiind acea stare fiziologica ce are drept caracteristici inactivitatea somatica si abolirea relativa a constiintei.  Cu alte cuvinte acel proces prin care organismul isi incarca bateriile pentru a face fata zilei urmatoare.

Acest proces comporta mai multe cicluri (de cate doua ore).  Atunci cand dormim corpul isi elimina deseurile mai eficient (si datorita pozitiei din timpul somnului care faciliteaza schimburile celulare si eliminarea toxinelor).

Lipsa somnului (sau insuficienta sa) pentru o perioada mai lunga de timp, poate provoca grave tulburari ale organismului (care pot culmina chiar cu decesul persoanei in cauza).

Desi sunt multe persoane care considera somnul ca pe ceva banal/optional, studii de specialitate au aratat faptul ca oamenii care dorm intre 6 si 7 ore pe noapte traiesc (in medie) mai mult decat cei care dorm mai putin de 6 ore.

La fel de interesant (si util) este si faptul ca, cei pe care i-am mentionat in prima categorie, traiesc (conform acelorasi studii) mai mult decat cei care au o durata a somnului mai mare de 8 ore…O medie acceptata si recomandata de catre  majoritatea specialistilor ar fi de 7-8 ore pe noapte.

Insa aceasta este o cifra orientativa. Cu siguranta ca sunt destule persoane care isi refac bateriile in mai putin de 8 ore. Si se simt extraordinar. La fel cum exista situatii in care o persoana “se reface” in 9 ore. Acest lucru este in directa legatura cu mai multe aspecte cum ar fi : varsta, metabolismul, perioada specifica prin care trece acea persoana etc. Prin urmare, nu se poate spune cu certitudine care este cifra magica pentru a ne incarca bateriile. Insa, dupa cum am precizat, se pot face recomandari.

Cu toate ca importanta somnului este incontestabila, stiinta nu ne-a putut oferi (deocamdata) raspunsul la legatura dintre acesta si supravietuirea noastra…

– Totusi, pentru o mai buna functionare a organismului si pentru un randament crescut este recomandat sa tinem cont de anumite aspecte :

1. “Acum este momentul!” Cand simti ca ti-e somn, nu mai sta pe ganduri. Mergi la culcare ! De asemenea, este bine sa obisnuim organismul cu ore fixe de trezire si culcare.

2. Feriti-va de mesele copioase seara dar si de excitante precum : cafea, ceai, ciocolata, sucuri energizante.

3. Aveti grija de camera in care dormiti. Aceasta ar trebui considerata ca un “templu” deoarece aici ne petrecem o buna parte din viata. De aceea aspectul camerei cat si igiena acesteia sunt extrem de importante pentru noi.

4. Pentru a ne ingriji de sistemul nervos si muscular trebuie sa evitam carenta de magneziu. Acesta se gaseste in : legume si fructe uscate, legume verzi, peste, cereale integrale.

– Nota : Nu abuzati de somnifere ! Acestea pot fi luate doar la prescriptia medicului si pentru o perioada limitata (sau in anumite situatii). Apelati mai degraba la cele naturale : ceaiuri/plante (tei,valeriana etc.) recomandate in tulburarile de somn.

Adaugat in: Diverse, Personal

Comentariile sunt inchise.