SUA sau Europa, tu unde ai vrea sa locuiesti?

Daca te mandresti ca locuiesti in Europa dar iti doresti sa pleci in SUA este ceva absolut normal, chiar nu ma mira. Insa niciodata nu s-a discutat despre diferentele dintre cele doua continente. Unde este mai bine sa locuiesti? In SUA sau in Europa ai mai multe posibilitati? Hai sa vedem cateva comparatii intre cele doua locatii ale mapamondului.

Mancare

America vs. Europa:   0-1

Europa este fruntasa la capitolul alimentar, incepand cu mancarurile fine frantuzesti, pana la mancarurile organice care sunt la mare cautare in zilele noastre. De asemenea, multe dintre alimentele pe care le consumam au provenienta europeana. America este locul unde totul se bazeaza pe mancaruri semi-preparate, nesanatoase, care sunt principala cauza a obezitatii.

Poluare

America vs. Europa:   1-1

Desi Europa detine multe locuri impresionante in care verdele domina, America castiga la capitolul ecologie, spatii verzi si protectia naturii. De asemenea, Europa are inca de lucrat la poluarea provenita de la automobile. In timp ce in America masinile sunt dotate cu mecanisme anti-poluare inca din 1963, Europa nu a impus nicio lege in acest sens.

Cultura

America vs. Europa:   1-2

Europa este considerata continentul fagaduintei pentru arta, cele mai multe nume sonore din muzica, pictura sau sculptura fiind originare de aici (Picasso, Monet, Mozart, Beethoven, Brancusi, etc.). Cat despre literatura, din nou europenii au castig de cauza, cu Shakespeare, Voltaire, Eminescu, etc.

Familie si traditii

America vs. Europa:    1-3

Mancatul unui hot-dog pe fuga sau cerealele de dimineata nu se compara cu ritualul cinei in familie al europenilor. De aceea, bila alba merge spre acestia din urma, fiind mai preocupati de atmosfera familiala, in care fiecare membru aduce contributia sa in casa.

Toleranta

America vs. Europa:   2-3

Deoarece americanii sunt obisnuiti sa aiba in jur multe religii, secte si biserici de toate felurile, si-au pierdut reflexul de a le mai privi cu ochi rai, spre deosebire de europeni, care traiesc in tari in care exista o singura religie dominanta, de obicei crestin-ortodoxa sau catolica. Din punct de vedere rasial, europenii nu sunt deloc toleranti cu oamenii de culoare, fata de americani.

Speranta de viata

America vs. Europa:    3-3

Pentru americani speranta de viata este de 77 ani, iar pentru europeni este de 75 (in Romania corespunde cifra 69,8), datele fiind preluate dintr-un studiu facut in 2010.

Istorie

America vs Europa: 3-4

Atat personalitati ale antichitatii, Traian, Pericle, Iisus, Alexandru cel Mare, Iulius Cezar, cat si ale vremurilor mai apropiate:  Hitler, Stalin, Marco Polo, Einstein, Newton, toate sunt de provenienta europeana. De asemenea, Imperiul Roman a dominat perioada antichitatii, alaturi de Grecia Antica.

Putem adauga inca multe comparatii, insa cred ca Europa are castig de cauza in multe situatii, fiind mai educata si mai producatoare decat America in mai multe domenii. Sau sunt eu subiectiva…

Adaugat in: Diverse

Comentariile sunt inchise.