Studiul confirmă rolul benefic al statinei

O analiza publicata online, in The Lancet confirma rolul benefic al statinei in prevenirea bolilor vasculare. Cercetarile au aratat ca statinele ar putea fi benefice chiar si la pacientii fara antecedente de boli vasculare. Acest lucru demonstreaza din nou ca beneficiile acestor medicamente depasesc cu mult efectele negative ale acestora.

Statinele sunt medicamente care reduc nivelul colesterolului prin inhibarea HMG-CoA ce reductaza, o enzima cu rol in producerea de colesterol in ficat. Statinele s-au recomandat ca preventie secundara la pacientii tratati cu alte medicamente de protectie cardiovasculara. Mai mult, studiile au aratat ca statinele reduc mortalitatea si morbiditatea la pacientii cu boli cardiovasculare. Dar folosirea acestor medicamente de prevenire primara a fost controversat in prezent.

Cercetatorii au efectuat un studiu in care au inscris 175.000 de persoane in 27 de studii randomizate. Oamenii de stiinta au observat apoi efectele la pacientii tratati cu statine si cei fara statine. Rezultatele au aratat ca pentru fiecare 1 mmol / L de reducere a colesterolului LDL, riscul de un eveniment cardiovascular a scazut cu 21% la persoanele cu 5 ani, riscul de evenimente vasculare majore. Aceasta constatare noua va implica modificarea orientarilor actuale de tratament pentru pacientii cu riscul de boli cardiovasculare.

Ca orice medicament, statinele au efecte adverse diferite. Acestea includ rabdomioliza (distrugerea musculaturii scheletice), mialgie, hiperglicemie, cancer, neuropatie, niveluri crescute ale enzimelor hepatice, etc. Autorii au remarcat faptul ca administrarea de statine nu a fost asociata cu un risc de deces de cancer sau de cauze nonvasculare.Concluzia a fost ca, desi statinele cresc riscul de accident vascular cerebral hemoragic si a efectelor secundare de diabet, riscurile nu sunt mai mari decat beneficiile.

Mecanismul de actiune al statinei este de a bloca o enzima implicata in productia de colesterol in ficat, adica reductazei HMG-CoA. Au existat unele controverse cu privire la metoda de administrare de statine, deoarece productia de colesterol are loc in timpul noptii. Prin urmare, din moment ce statinele au un scurt de injumatatire, se recomanda sa le administreze inainte de culcare pentru a avea efect maxim. Cu toate acestea, se pare ca aceasta se aplica numai pentru simvastatina. Nu este nici o diferenta in termeni de administrare de atorvastatina de exemplu.

Adaugat in: Stiri

Comentariile sunt inchise.