Articolul de azi este atat un sondaj, cat si un “cum sa.” Va voi prezenta cateva informatii despre ce sa faceti in cazul unui cutremur. Desi unii veti tine minte aceste sfaturi, in cazul unui cutremur puteti reactiona in alt mod.
Inainte de un cutremur
Va puteti pregati un rucsac ce contine o trusa de prim ajutor, provizii (conserve, apa), saci de dormit, lanterna, radio, baterii, haine si bani.
Fiti constienti ca puteti fi in situatia de a avea grija de voi insiva timp de cateva zile.
Este de preferat sa aveti un punct de intalnire cu familia dupa un cutremur. Este recomandabil un loc exterior, avand in vedere ca locuinta ar putea fi pusa la incercare de replici ale cutremurului
In timpul cutremurului
Daca sunteti intr-un spatiu inchis, ramaneti acolo. Intrati sub o masa sau un birou (de preferat ceva masiv, nu PAL), eventual lipiti-va de un perete interior. Evitati peretii exteriori pentru ca acestia ar putea sa cada. De asemenea, evitati locuri ca bucataria si stati departe de vitrine, geamuri, etc. Daca sunteti intr-o cladire de birouri stati departe de geamuri si nu folositi liftul.
Tocul usii este un subiect de dezbateri aprinse, dar eu merg pe folosirea lui. Scepticii spun ca tocul usii poate ceda si va poate despica in doua. Nu sunteti in “Final Destination” – tocul usii sustine grinzi masive ale structurii de rezistenta. Daca aceste grinzi cedeaza, o veti lua la vale cu tot cu bloc, asa ca nu trebuie sa va mai faceti griji. In alte conditii, tocul usii va poate proteja chiar de bucati de tavan ce cad.
Niciodata nu coborati pe scari, acestea sunt predispuse sa se prabuseasca. Nu folositi liftul, acesta se poate bloca sau poate sa cada. Sub nicio forma nu sariti pe geam!
Daca sunteti afara, mergeti cat puteti de repede catre un spatiu cat mai liber. Evitati sa stati langa blocuri, linii de inalta tensiune sau alte obiecte ce v-ar putea pune viata in pericol.
Daca sunteti la munte, fiti precauti caci ar putea sa apara alunecari de teren.
Daca sunteti intr-un spatiu public aglomerat, evitati sa va imbulziti si sa incercati sa iesiti. Incercati sa va indepartati de masa de oameni si ghemuiti-va, cu mainile protejandu-va ceafa.
Dupa un cutremur
Verificati daca exista pericol de incendiu. Daca simtiti miros de gaz incercati sa inchideti gazul de la robinetul principal.
Daca telefonul functioneaza, folositi-l doar in caz de urgenta. De asemenea, evitati sa conduceti pentru a lasa loc masinilor de interventie.
Folositi un radio pentru a asculta eventuale informatii si instructiuni.
Aveti in vedere faptul ca cel mai probabil, vor exista replici. Acestea pot fi suficient de puternice incat sa provoace daune suplimentare locului in care va aflati, asa ca aveti grija.
Daca plecati de acasa, lasati un bilet prin care sa va informati familia unde plecati.
Personal, am o mare temere fata de cutremure. Nu ca n-as fugi imediat la adapost, dar problema cu ele e ca nu vei sti cand vin. Te vei trezi ca te clatini, te vei caca pe tine de frica si nu vei mai sti ce sa faci, cam asta se va intampla. De asta mi-e mie frica de cutremure, pentru ca sunt imprevizibile. Intrebarea pentru boboci este:
Citeste si