Spital romanesc versus “spital strain”

Romania, Ungaria, Austria

In ultima perioada din ce in ce mai multi romani cu dare de mana au inceput sa apeleze la spitale situate in afara granitelor tarii.Nu se stie exact numarul celor care recurg la aceasta alternativa.
In viziunea multor romani, occidentul incepe cu…Ungaria. (atat ca mentalitate cat si ca dezvoltare).De aceea, probabil ca „cei mai avantajati din acest punct de vedere” sunt cetatenii romani care locuiesc in judetele limitrofe granitei cu acest stat.

In acest sens, daca nu vor sa apeleze la serviciile doctorilor din cadrul Cluj-Napocai sau Timisoarei (recunoscute ca centre universitare) acestia au posibilitatea sa treaca granita la vecinii unguri si sa se trateze in conditii mai bune intr-unul din spitalelele de acolo (un exemplu in acest sens fiind reprezentat si de Spitalul Public “Contele Tisza Istvan” din Berettyoujfalu, localitate aflată la doar 35 de kilometri de Oradea).
Pentru cei care vor sa respire si mai mult din aerul occidental, Viena reprezinta alegerea potrivita.Mai precis Spitalul Universitar din Viena (AKH).

AKH este al treilea spital ca mărime din lume şi unul dintre cele mai renumite – are o suprafaţă de 240 mii de metri pătraţi, dintre care 10 mii doar laboratoare de cercetare, are 9.000 de angajaţi (1.400 de medici şi de două ori mai multe asistente), 2.200 de paturi şi 51 de săli de operaţie. Trebuie remarcat si faptul ca recent, s-au făcut investiţii de peste 80 milioane de euro(aviz autoritatilor romane…). Aici, un medic începător e plătit cu 2.000- 2.500 euro, iar un profesor, cu 4.000 – 5.000 mii de euro. Peste un milion de oameni, austrieci sau străini, vin aici anual (printre ei regasindu-se din ce în ce mai mulţi români).

Lasand la o parte aceste date, gesturile unor inalti demnitari demonstreaza faptul ca in sistemul romanesc de sanatate nu mai are incredere aproape nimeni. Spre exemplificare, reamintesc cititorilor faptul ca un fost premier s-a dus sa se trateze tocmai in…Franta (dupa ce s-a accidentat cu trotineta sau ceva de genu’) iar un presedinte s-a operat (pentru o hernie de disc) la…Viena desi, conform specialistilor romani, operatia in sine nu este foarte complicata, putand fi realizata fara probleme de catre acestia.

(Cu alte cuvinte ne plimbam cu Dusteru’ – toata stima pentru promovarea, la cel mai inalt nivel,a unui brand romanesc – insa cand vine vorba de incredere in medicii romani, o dam cotita).

Despre costuri

Exista firme care s-au specializat pe aceasta nisa : turismul de sanatate. Cateva date culese din piata indica faptul ca in Austria(de exemplu), o zi de internare costă 450 de euro, tarif în care intră  cazarea, analizele şi tratamentul sau operaţia. Prin comparatie, in România, costul unei zile de spitalizare pentru un pacient, neîncadrat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, poate varia între 115 lei şi 3.150 de lei, în funcţie de spital şi serviciile oferite.

De asemenea, într-o clinică privată din ţara noastră o operaţie de cataractă costă între 1.200 şi 1.800 de lei, în Ungaria costurile sunt cu cel puţin 10% mai mici.

Un control general, preventiv, într-o clinică privată din Austria, costă aproximativ 1.450 de euro iar un pachet all-inclusive de refacere costa intre 1500 si 2000 de euro – şapte nopţi cu pensiune completă, două examinări făcute de doctorii staţiunii, plus alte  14 tipuri de terapii adaptate afecţiunii (ieftin, nu?:) ).

Vrei calitate ca în Viena, la preţuri mai mici ?

Exista si pentru asta o solutie : Szeged – Ungaria.
Aici preturile sunt, in medie, mai mici cu 25-30% fata de Austria. Doar operaţiile mai grele ajung la 3.000 sau la 4.000 euro, plus implanturile. Operaţiile cerebrale ajung la 4.000 sau la 4.500 euro.

Precizari

1.Atat in Austria cat si in Ungaria (tarile luate ca exemplu in cadrul acestui articol) nu sunt recunoscute (deocamdata) asigurarile incheiate in Romania (o veste buna, nu?:)).
2.Formularul E112 nu e acceptat mereu.

Adaugat in: Diverse, Sanatate

Comentariile sunt inchise.