Spania castiga Campionatul Mondial de Handbal masculin!

Nu am avut timpul necesar sa scriu mai multe articole despre Campionatul Mondial de handbal masculin, asta in pofida faptului ca am urmarit majoritatea partidelor. O sa incerc sa fac o scurta sinteza a ultimelor meciuri transmise, in special a finalei recent incheiate.

Campionatul Mondial de handbal din acest an a fost organizat de Spania si a adus la start cele mai bune selectionate la nivel mondial, excluzand poate Norvegia si mai ales Suedia, finalista Olimpiadei de la Londra, nationale care nu au reusit sa se califice.

Favoritele certe ale turneului au fost Spania, tara organizatoare, Danemarca, campiona europeana en-titre, Franta, cea mai medaliata nationala a ultimilor 10 ani in cadrul turneelor finale, inclusiv campiona olimpica si mondiala en-titre dar si alte nationale precum Croatia, Serbia, Germania sau Ungaria, adevarate forte in handbalul mondial.

Turneul a inceput bine pentru toate favoritele, un avantaj imens fiind si prezenta in faza grupelor a catorva nationale care nu exista pe harta handbalului: Australia, Chile sau Koreea de Sud. Primul duel cu adevarat puternic s-a consumat in sferturile de finala, partida dintre Franta si Croatia fiind adjudecata in mod oarecum surprinzator de catre ex-iugoslavi, astfel ca Franta, campioanta olimpica si mondiala a ultimelor editii parasea competitia inca dintr-o faza preliminara.

In semifinale au ajuns Spania, Croatia, Danemarca si surpriza competitiei, Slovenia, echipa care a castigat toate meciurile pana la acea data. Spania a intalnit Slovenia, surpriza placuta a turneului, in timp ce in cealalta semifinala se intalneau doua echipe neinvinse: Danemarca si Croatia. In prima semifinala, Spania a castigat destul de autoritar, superioritatea ibericilor fiind vizibila la toate capitolele. In semifinala a doua, Danemarca pornea cu prima sansa insa nimeni nu s-a asteptat la o prestatie atat de modesta a croatilor, nationala care invingea Spania in faza grupelor. Danezii s-au impus la 7 goluri diferenta si au mers in finala alaturi de Spania, un meci care se anunta memorabil pentru toti iubitorii handbalului.

In finala mica, cele doua tari ex-iugoslave care au clacat in semifinale, Croatia si Slovenia isi dadeau intalnire pentru stabilirea castigatoarei medaliilor de bronz ale competitiei. Experienta croatilor si-a spus inca odata cuvantul, acestia reusind sa treaca destul de usor de sloveni si sa isi adjudece a 2-a medalie de bronz in cadrul campionatelor mondiale, scor 31-26.

Astazi, am asteptat cu sufletul la gura marea finala a turneului, un meci care imi sugera un singur lucru: spectacol total! Din pacate, dupa atatea ore de asteptare, nu am reusit decat sa ma multumesc cu o mare deziluzie din partea favoritilor mei, danezii, nordicii practicand cel mai slab handbal de la acest turneu. Rezultatul? Un macel in cel mai pur sens al cuvantului! Daca cea mai mare diferenta de scor stabilita la un turneu mondial avusese loc prin anii ’50, perioada in care handbalul era mai degraba un sport romantic, spaniolii au reusit sa spulbere acel record si au invins Danemarca la o diferenta incredibila, de 16 goluri, scor 35-19. Nu am trait niciodata o asemenea diferenta intre doua echipe la un asemenea nivel insa, cum spune o mare vorba din popor, toate au inceput. Mikel Hansen, vedeta danezilor si, totodata, mvp-ul turneului, a facut un meci foarte slab, la fel si cele doua extreme, golgeterii turneului si cei mai buni oameni de contraatac de la acest turneu. Cu o Spanie care a reusit totul, de la atacuri pana la aparare si portar, Sterbik facand un meci de-a dreptul fantastic, meciul chiar nu putea sa aiba un altfel de final.

Felicitari Spania, felicitari Danemarca si sper ca ai nostrii conducatori ai handbalului, un sport superb de altfel, sa se uite bine la ce se joaca in clipa de fata la nivel mondial si sa caute solutii! Este inadmisibil ca o nationala de handbal a Romaniei, cu 4 titluri mondiale si medaliata la Jocurile Olimpice, sa priveasca la televizor ultimele(multe) turnee majore!

Adaugat in: Sport