Soba pe lemne – o investitie moderna sau traditionalista?

Popularitatea acestor sobe pe lemne a crescut foarte mult in ultimii ani. Acest lucru s-a intamplat din cauza costului tot mai ridicat a combustibilului pentru incalzit. Pe de alta parte, sobe pe lemne sunt mai nou mult mai eficiente datorita cercetarilor in domeniu si noilor tehnologii. Acestea sunt considerate mai economice si mai ecologice. Sursa lor de combustibil, lemnul, este regenerabila si ieftina. Cu toate acestea, alegerea celor mai bune sobe pe lemne din sute de modele disponibile este o provocare.

Sobe pe lemne sunt, in general, realizate din fonta, otel, placi de ceramica sau teracota, sau o combinatie a acestor materiale. Acestea sunt disponibile in diverse dimensiuni, forme, desene si modele – de la clasic, la traditional sau contemporan. Sobe pe lemne antice renovate sunt din ce in ce mai cautate si au devenit o alternativa la semineele traditionale. Acestea sunt considerate o parte frumoasa si functionala a multor case. Multi proprietari iau in considerare cumpararea de sobe pe lemne pentru ca beneficiile sunt intr-adevar multiple.

Expertii din industrie spun ca nu exista diferente notabile intre sobele pe lemne, dar, se pare, sobele de fonta par sa fi preferate deoarece au un aspect placut si exista o selectie diversa din care se poate alege. Cele de otel sunt similare cu fonta, dar necesita putin mai multa intretinere.

” Cele mai bune sobe pe lemne sunt cu aproximativ 30% mai eficiente decat cele mai multe dintre centralele de pe piata. Caldura pe care o emit dureaza ore intregi.” , spun cu convingere managerii magazinelor de profil.

O alta optiune este aceea de a cumpara sobe catalitice sau non-catalitice. Cu ani in urma, au existat temeri vis-a-vis de fucntionalitatea acestora, dar tehnologia s-a imbunatatit foarte mult intre timp. Sobele catalitice va ofera mai multa caldura si au si o putere mai mare, dar au nevoie de intretinere suplimentara, curatare si repararea sau inlocuirea pieselor. Pe langa aceste aspecte, trebuie sa mai insa si unele cunostinte tehnice. Nu este bine insa sa uitam ca acestea pot arde pana la 40 de ore si utilizeaza o treime mai putin lemn.

Beneficiile acestor sobe pe lemne sunt costurile de incalzire eficiente pe vreme rece. Ele pot oferi caldura totala sau sa sustina alte surse de incalzire, cum ar fi carbunele, petrolul, gazele naturale sau electrice, reducand astfel costurile. Lemnul este o sursa ieftina in comparatie cu alte tipuri de combustibil, asa ca nu mai ramane decat sa alegi tipul de sobe pe lemne pe care il doresti in caminul tau.

Adaugat in: Casa

Comentariile sunt inchise.