Exista doua tipuri de taieturi : cele minore – pentru care nu este neaparata nevoie de consultul/interventia medicului si cele grave (care necesita interventie specializata). In ceea ce priveste prima categorie, ne putem trata de cele mai multe ori singuri, apeland la remedii pe baza de plante, homeopatice si aromaterapeutice.
Cheagurile de sange, inchid aceste taieturi insa in momentul in care hemoragia s-a oprit trebuiesc curatate cu atentie si acoperite cu un pansament curat.
Cum facem ?
Luam o carpa curata si uscata si presam pe taietura timp de 10 minute. In situatia in care exista vreun corp strain in taietura, presarea nu se mai face direct pe rana ci in jurul acesteia (in acest caz este bine sa apelam la sfatul medicului).
De asemenea, partea ranita a corpului trebuie ridicata deasupra nivelului pieptului. Daca sangerarea nu se opreste dupa 10 minute, reaplicam pansamentul pentru inca 10 minute. In situatia in care nici dupa aceasta actiune sangerarea nu se opreste, apelati de urgenta la medic.
Remedii naturiste
In ceea ce priveste remediile naturiste, dupa ce se curata taietura cu infuzie de galbenele este binevenita aplicarea unor creme sau alifii (din plante precum musetelul, galbenelele etc.). Daca ne referim la aromaterapie, uleiurile recomandate in curatarea ranei respective sunt cele de levantica si arbore de ceai (cateva picaturi in apa calda cu care se curata zona).
Cu privire la remediile homeopatice, pentru curatarea ranii se pot folosi solutii/alifii hypercal dupa care se acopera cu un bandaj curat.
Exista si situatii in care durerea este ascutita (de exemplu in cazul unei intepaturi). Remediul poate fi reprezentat de sunatoare (extract). In acest caz dozajul este pentru maxim 3 zile (o tableta la fiecare 4 ore).
Citeste si