Sinteza: Cele mai jucate jocuri in anul 2012

Nu stiu daca datele sunt 100% oficiale, eu doar am incercat sa inglobez informatiile regasite in diverse surse si sa alcatuiesc un top 5 al celor mai jucate jocuri ale anului precedent. Lucrurile se anunta destul de interesante si pentru anul in curs, insa o sa ne limitam la prezentarea celor 5 jocuri disputate de catre gameri in 2012 si, intr-un articol viitor, promit c-o sa revin si cu statisticile acestui an precum si cu tendintele din domeniu.

1. League of Legends – Facand parte din gama jocurilor online, LOL este cel mai reprezentativ multiplayer online gratuit din acest segment, al jocurilor RPG. Desi ma indoiesc ca exista gamer care sa nu cunoasca acest joc, va pot spune ca este combinatia perfecta dintre Warcraft 3 si Dota, iar in pofida unei grafici mai degraba precare, jocul se bucura de un interes major datorita gameplay-ului solid. Avem parte de numeroase modalitati de gaming, de la lupte individuale pana la meciuri disputate 3v3 sau 5v5, premiile oferite la diversele competitii fiind de-a dreptul fabuloase.

2. World of Warcraft – Nu ma mira prezenta acestui joc in top dintr-un singur motiv: evoltia Warcraft-ului a fost una vizibila, WOW-ul fiind upgrade-ul perfect la versiunea anterioara, Warcraft 3. Catalogat a fi cel mai reusit MMORPG al ultimilor ani, World of Warcraft anunta numai putin de 11 milioane de abonati lunar activi, cifrele betonand practic parerea mea si a multor altor specialisti. Aveti ocazia sa mizati pe un personaj care sa va reprezinte, puteti juca atat in privat cat si in servere gazduite online iar personajele si gameplay-ul va vor purta intr-o lume din care cu greu mai puteti reveni la realitate.

3. Minecraft – Denumit si joculetul cuburilor, Minecraft a fost unul dintre putinele jocuri simple care a prins in randul gamerilor. Avem parte de peste 8 milioane de gameri care au cumparat acest joc, evolutia acestui open box fiind una fara precedent in lumea jocurilor video. Rezumandu-se la cuburi, la o logica avansata si la invazia unor personaje menite sa va deranjeze planurile, gamerii pot opta pentru diverse strategii in scopul pastrarii unui curs al evolutiei cat mai optim. Iar daca esti un strateg desavarsit si-ti plac cuburile, Minecraft este alegerea perfecta in materie de jocuri video si jocuri online.

4. Dota 2 – Fata de varianta anterioara, Dota 2 se bucura cu desavarsire de numeroase avantaje care au reusit sa demonstreze gamerilor din intreaga lume ca seria nu a murit si ca mai are multe de spus. Avem parte de o evolutie certa a gameplay-ului, de o grafica mult mai buna dar si de o calitate mult mai buna a upgrade-urilor sau a modulelor de joc. Desi a fost lansat spre finele anului, Dota 2 a fost luat cu asalt de pasionatii de jocuri video, totul culminand cu nerabdarea acestora de a reveni la vechea dragoste: DOTA.

5. Diablo 3 – Nu am avut un caracter subiectiv pentru niciunul dintre jocurile enuntate anterior pentru ca nu sunt tocmai un gamer si pentru ca momentele in care o sa ma vedeti jucandu-ma le puteti numara pe degetele de la o mana. Nu acelasi lucru se intampla si cu Diablo 3, asta pentru ca acesta este unul dintre jocurile mele preferate si pentru ca eu il consider cea mai buna productie a celor de la Blizzard, asta in pofida faptului ca mai au numeroase alte reusite. Fata de versiunea anterioara a jocului, m-am bucurat de o grafica mult mai reusita, aceeasi poveste cruda din spatele actiunilor derulate cu eroii preferati dar si de o mai usoara manevrare a personajelor. Nu l-am jucat la nivel de online, timpul nu mi-a permis, insa am reusit cateva campanii ca-n vechile vremuri, astfel ca eu i-as fi acordat o pozitie mult mai fruntasa in randul celor mai jucate jocuri ale anului 2012.

Desi nu am inclus in top mai multe jocuri online, acestea raman o categorie aparte de jocuri video, o categorie care se remarca datorita usurintei prin care sunt accesate dar si a varietatii de jocuri disponibile. Chiar daca nu sunt unul dintre cei care petrec prea mult timp in fata calculatorului jucandu-ma online, am studiat putin nisa si am observat ca jocurile friv sunt la mare cautare, asta in pofida faptului ca numeroase alte categorii de jocuri au avut intaietate in ultimii ani. Concluzia mea scurta, inainte de a finaliza acest articol, este una cat se poate de simpla: evolutia jocurilor video va continua intr-un ritm cel putin la fel de alert, astfel ca preconizez cateva reusite de exceptie din partea principalilor producatori in urmatoarea perioada.

Adaugat in: Jocuri

2 comentarii

  1. Anca says:

    Si jocuri precum Assassin’s Creed sau GTA unde sunt?

  2. Marius says:

    N-as vrea sa par dur in afirmatie insa topul mi se pare subiectiv. Sunt jocuri ca Assassin’s Creed care au avut vanzari record in strainatate:)