Simplifica Sarbatorile de Craciun pentru familia ta

Cu totii vrem un Craciun minunat, de care sa ne bucuram mai mult. Insa adesea acesta arata mai degraba ca un film de actiune in care actorii principali petrec jumatate din timp alergand. Asadar vom continua astazi lista sugestiilor menite sa va faca viata mai usoara in preajma sarbatorilor.

Simplifica goana dupa cadouri:
A) Fa un plan, intocmeste o lista si tine-te de ele. Fa-ti cumparaturile pe tot parcursul anului, nu doar in ultimul minut.

B) In loc de cadouri individuale, cumpara lucruri pentru o familie intreaga, acestea pot fi jocuri de societate, vouchere de reducere in anumite restaurante sau magazine, cosuri cadou cu tot felul de delicatese, etc. O alta varianta ar fi sa scrii numele tuturor membrilor familiei pe biletele si fiecare dintre acestia sa extraga un singur nume pentru care sa cumpere cadou. Acest schimb se practica demult in firme, de ce nu si la tine acasa? Bineinteles, se poate aloca o limita de pret pentru fiecare cadou.

C) Divide sarcina de a cumpara cadouri intre voi. Sotia poate cumpara doar cadourile pentru alte femei, sotul pentru barbati, iar copii pot selecta cadouri pentru alti copii de varsta lor.

D) Alege o tema pentru cadouri, diferita in fiecare an. De exemplu, anul acesta puteti alege o tema eco si sa le oferiti tuturor produse organice, ambalate in hartie reciclata, plante in ghiveci, etc. Daca alegeti tema “carti” toate cadourile tale vor fi cumparate dintr-o librarie. Alte teme potentiale ar fi: spectacole, si atunci cadourile tale vor fi bilete la circ, opera, teatru, concerte, meciuri; mancaruri, iar cand vine forma de hrana, suntem limitati doar de propria imaginatie. Unii oameni, ca sa nu discrimineze, aleg sa cumpere pentru toata lumea acelasi cadou. Mie personal mi se pare cam lipsita de afectiune alegerea asta, dar poate, pentru cei care se tem sa nu uite pe cineva poate fi o idee buna.

Sarbatoreste alaturi de familia si comunitatea in care traiesti: aloca timp activitatilor comune. Pune pe calendar zilele in care veti reusi sa faceti ceva la un loc, si aici nu ma refer doar la munca, ci si la distractie. Pizza in famile sau mersul la film ar trebui sa aibe prioritate maxima pentru ca presupun sa petreceti timp impreuna. Daca copiii tai vor sa mearga cu colinda, ia-i de mana si mergi impreuna cu ei prin cat mai multe case, iar daca sunt suficient de mari sa mearga singuri, nu le rapi aceasta placere. Petreceti o seara compunand scrisori pentru Mos Craciun, si multumindu-i acestuia pentru cadourile de anul trecut.

Daca trebuie sa faci cumparaturi sau sa mergi la o petrecere, nu merge singura. Ia-ti familia cu tine si nu uita sa incluzi in grupul vesel si vecinii singuri sau persoanele in varsta. Acelasi lucru se aplica si la gatit, copt, ambalat cadouri Craciun, curatenie. Invita pe cineva sa faca impreuna cu tine orice sarcina, fie ea cat de mica. Pe langa ca e mai distractiv sa nu lucrezi singuri, veti termina treaba mai mult repede in doi.

Creaza amintiri frumoase, care sa dureze. Fi selectiv: nu fiecare minut trebuie sa fie umplut de ceva activitate nebuneasca. Gandeste-te la calitate, in detrimentul cantitatii. Scopul tau ar trebui sa fie sa va bucurati impreuna de niste sarbatori frumoase, si linistite. Puteti citi povesti impreuna, impodobi pomul, canta colinde, face un om de zapada, va puteti da cu sania sau efectiv sta si povesti in fata unei cani de cacao cu lapte, si toate astea pot fi mult mai placute decat o petrecere sau o cina zgomotoasa cu toata familia. Daca aveti unde, luati-va copiii si inscrieti-va impreuna la un centru de voluntariat pentru a-i ajuta pe cei nevoiasi. In acest fel, cei mici vor invata in preajma sarbatorilor ce insemna marinimia si intrajutorarea. Acestea sunt aminiri pe care le vor purta cu ei toata viata.

Imblanzeste-i pe cei lacomi: incurajeaza-ti familia sa se gandeasca la ceilalti si la cum ii puteti voi ajuta pe acestia. Incercati sa dezvoltati o atitudine de multumire si satisfactie de sine in schimbul uneia egoiste, care isi doreste tot timpul sa aibe ceva in plus. Vorbiti despre metode prin care sa impartiti taina sarbatorilor cu altii. In loc de liste cu dorinte, intocmiti liste cu multumiri si cu moduri de a practica generozitatea. Acestea pot include orice de la a ajuta un vecin sa curete curtea de zapada, pana la voluntariat, donatii, etc.
Tine televozorul stins cat de mult poti, mai ales pe perioada reclamelor. Acestea nu fac altceva decat sa le dea idei copiilor tai despre o multime de produse inutile pe care trebuie sa le aiba. Daca vreti sa urmariti un show de Craciun, inchiriati DVD-ul sau inregistrati programele si uitati-va la ele mai tarziu.

Creati noi traditii distractive: o astfel de traditie ar fi sa mergeti la cumparaturi cu familia si fiecare sa isi cumpere propriul cadou. Puteti achizitiona un joc de societate pe care sa il jucati in fiecare an in preajma sarbatorilor.

Un prieten a inceput o traditie prin care mananca la masa de Craciun impreuna cu familia doar ciorba cu muraturi, smantana si paine. Aceasta este usor de pregatit, usor de curatat si nici nu te baloneaza ca cele 3-4 feluri de mancare care se servesc traditional. Astfel toata lumea poate sa se bucure de seara respectiva vizitand prieteni si jucandu-se, in loc sa ii apune oboseala sau lenea. Lucrurile marunte sunt cele care fac viata mai semnificativa. Imi place mult ideea de a incepe Craciunul cu o fapta buna. O sa vedeti ca cei mici iubesc sa ajute si sa daruiasca chiar mai mult decat noi. Personalitatea li se dezvolta prin actiuni caritabile, le creste stima de sine si simtul comunitar. In plus, voluntariatul ajuta la deteriorarea materialismului tot mai acutizat in ultimii ani din cauza marketizarii intense a Craciunului. Copii nostri nu au nevoie decat de o incurajare pentru a deveni mai buni. Si de un exemplu de urmat.

Adaugat in: Diverse

Comentariile sunt inchise.