Bineinteles ca, daca esti inteligent si stii sa folosesti cum trebuie limba in cauza, poti da de inteles oamenilor ceea ce vrei sa spui, fara a folosi un limbaj explicit. Asta este marele avantaj al limbii romane : este o limba bogata care iti permite (daca ai un anumit nivel de cultura si cunostinte specifice) sa o folosesti pentru a transmite ceea ce vrei sa spui, fara a fi explicit, grobian.
Faptul ca, unii se duc cu gandul prin alte parti (aceasta fiind si intentia emitentului) este o cu totul alta problema, insa acest lucru nu reprezinta decat interpretarea pe care o da receptorul. Ca sa tragem linie, nu poti “condamna” (cu efecte juridice, in cazul nostru – plata unei amenzi) pe cineva pentru o expresie care a fost mai degraba implicita (si NU explicita). Ori, daca tu esti neputincios in a gasi dovezi pentru limbajul explicit, insa in argumentarea deciziei lasi sa se inteleaga faptul ca, tocmai datorita acestui tip de limbaj sanctionezi un om, atunci tu ai o problema, ca institutie, si nu cel pe care l-ai sanctionat.
Dupa cum bine stiti, avem persoane care sunt puse (pe bani publici) sa verifice si sa supravegheze televizorul (si nu numai) pentru ca natiunea sa fie linistita d.p.d.v. lingvistic. Acest lucru ar trebui sa duca la evitarea derapajelor la care ar putea fi supus consumatorul de media. Nu stiu daca e de bine ca, doar vreo cativa oameni sa hotarasca care-i limita pentru noi (din punctul acesta de vedere) insa sunt de acord ca trebuie sa existe o anumita monitorizare a acestui segment pentru a nu ajunge in situatia pe care am descris-o mai devreme.
Citeste si