Sodiul este un mineral esential care, alaturi de clor, este cunoscut sub numele de sare de masa. Asemeni potasiului, acesta actioneaza ca un electrolit si exercita functii similare, dar in afara celulelor, in lichidele extra-celulare.
Cat despre necesarul zilnic nu este stabilita o doza zilnica recomandata. O cantitate prea mare de sodiu in organism poate duce la hipertensiune (presiunea sangelui prea mare) si retentie de lichide (edeme). O cantitate prea mare de sodiu in organism poate fi datorata alimentatiei bogate in alimente procesate. Cantitatea medie zilnica de sodiu consumata de populatia din Europa se situeaza intre 3-5 grame (8-11 grame de sare) si este mult mai mult decat necesarul organismului, de 0.6 g – 1.5 g zilnic.
Electrolitii. Electrolitii sunt substante care se transforma in ioni in solutie si dezvolta capacitatea de conductori de electricitate. Este necesar sa avem un echilibru al electrolitilor in organism pentru functionarea normala a celulelor si a organelor. Electrolitii influenteaza cantitatea de apa din organism, pH-ul sangelui, actiunea muschilor si alte procese importante. Organismul pierde electroliti prin transpiratie, iar acestia trebuie restabiliti prin alimentatie.
Functiile sodiului:
- Ajuta la echilibrarea intre acid-baza si apa in fluidele organismului din exteriorul celulelor
- Ajuta la reglarea presiunii sangelui
- Este implicat in sistemele de transport ale membranelor celulare
- Este necesar pentru functionarea adecvata a sistemului muscular si nervos
Surse de sodiu:
- Sarea de masa (clorura de sodiu) si alimentele pentru a caror preparare este necesara sarea, cum ar fi carnea, branza, legumele, fructele, alimentele preparate la cuptor, cerealele si condimentele, sunt surse majore de sodiu
- Suplimentele alimentare
- Sodiul este prezent in numeroase alimente si este adaugat sub forma de clorura de sodiu (sare de masa) la prepararea mancarurilor
- Alte surse sunt sarea de masa
- Surse naturale: toate produsele vegetale si animale in cantitati mici
Citeste si