Samsung Galaxy S4 este un telefon care imi place enorm de mult si pe care am avut placerea sa-l testez in urma cu ceva timp. Cum un upgrade al telefonului actual(Sony Xperia Z) nu este necesar, ramane doar sa fac un scurt review al modelului propus de coreenii de la Samsung cu speranta ca unora dintre voi detaliile le vor fi suficient de utile pentru a-si crea o parere pertinenta asupra acestui produs.
Design si display
Galaxy S4 se incadreaza in segmentul smartphone-urilor, cei de la Samsung optand pentru o carcasa din policarbonat destul de placuta si usor de manevrat. Dimensiunile lui Samsung Galaxy S4 indica o greutate de doar 130 de grame si o grosime de doar 7.9 mm, detaliu care il plaseaza printre cele mai subtiri smartphone-uri de pe piata. Diagonala display-ului este de numai putin de 5 inci insa ceea ce conteaza cu adevarat sunt caracteristicile acestui display:
- rezolutia este una foarte ridicata: 1920 x 1080, amanunt care aduce in prim plan si o calitate a imaginilor foarte buna;
- densitatea pixelilor este de 441 ppi, probabil una dintre cele mai mari in clipa de fata, cu mult peste densitatea oferita de catre cei de la Apple pentru iPhone 5;
- daca numarul de culori este unul clasic am putea spune, de 16 milioane, ceea ce impresioneaza cu adevarat este tehnologia Super Amoled sau varietatea de senzori de lumina si proximitate. Ca o trasatura finala, avem parte de o protectie impotriva prafului si a zgarieturilor care va permite o utilzare chiar si fara folie de protectie.
Hardware/Software
Aici incepe cu adevarat partea frumoasa a acestui smartphone, detaliile hardware fiind de-a dreptul incantatoare pentru orice pasionat de gadget-uri. Daca vechiul Galaxy S3 venea cu un procesor Quad Core de 1.4 Ghz, Samsung Galaxy S4 se bucura de doua versiuni, una cu procesor Quad Core Snapdragon 600 care dezvolta o putere de 1.9Mhz, aceasta versiune fiind disponibila pentru piata din Romania, dar si o versiune cu un procesor Quad Core Snapdragon 800 care se bucura de patru nuclee de 2.3 Ghz, aceasta din urma regasindu-se pe piata din UK si US.
Despre modul de lucru al acestui smartphone am doar cuvinte de laude, cele patru nuclee mai mult decat puternice fiind completate de un accelerator grafic Andreno 320 dar si de o memorie RAM de 2Gb. Combinand puterea de procesare cu spatiul de stocare intern de 16Gb(i se poate aloca un card microSD de pana la 64 de Gb), sunt ferm convins ca orice utilizator are posibilitatea de a transforma acest telefon intr-un partener de nadejde indiferent de situatia in care se afla!
Multi evita segmentul software insa eu o sa punctez cateva aspecte care mi-au atras atentia intr-un mod placut. Primul lucru pe care o sa-l mentionez se refera la sistemul de operare, iar cum majoritatea dintre voi stiu ca terminalele Samsung ruleaza in baza unui SO Android, nu mai ramane decat sa va spun ca Galaxy S4 beneficiaza de ultima versiune, este vorba de Android 2.2.
De asemenea, dotarile standard ale lui Galaxy S4 il plaseaza in randul celor mai eficiente telefoane Samsung lansate in acest an, el venind cu un sistem GPS foarte competent, navigatie personalizata, aplicatie suport pentru Youtube sau Picasa iar cireasa de pe tort se leaga de sistemul de operare, simplul fapt ca avem acces deplin la portalul Google Play fiind echivalent cu posibilitatea de a descarca mii de aplicatii in scopul personalizarii acestui telefon.
Camera & Multimedia
O sa incep prin prezentarea celor doua camere pentru ca mi s-au parut de o calitate foarte ridicata. Avem parte de o camera frontala de 2MP, senzorul desi mic fiind unul de o calitate foarte buna, astfel ca il puteti folosi cu incredere in realizarea unei sedinte audio & video de calitate.
De partea cealalta a baricadei descoperim punctul forte al lui Samsung Galaxy S4: camera principala cu senzor de 13MP. Desi nu dispune de cel mai mare senzor de pe piata, Samsung Galaxy S4 se poate lauda cu o camera perfecta pentru un smartphone! Avem parte de LED flash de calitate, posibilitatea inregistrarii video in format Full HD la 1080p si o rezolutie de 1920 x 1080px iar functiile suplimentare nu fac decat sa desavarseasca aceasta latura: Back-illuminated sensor (BSI), Auto focus, Touch to focus, Digital image stabilization, Face detection, Smile detection, Exposure compensation, White balance presets, Digital zoom, Geo tagging, High Dynamic Range mode (HDR), Panorama, Scenes, Effects, Self-timer, Voice activation.
Conectivitate
La nivelul conectivitatii, Samsung Galaxy S4 este un terminal care functioneaza in regim GSM, UMTS sau chiar LTE, latimea de banda ajungand pana la 2600 MHz. Transferul de date se realizeaza la viteze foarte bune, senzorul 4G permitandu-ne sa ajungem chiar si la viteze de download de pana la 100 Mb/s.
Si daca tot discutam de conectivitate, sa prezentam elementele care ne permit sa ne conectam la internet sau la alte device-uri. Pentru internet, Samsung Galaxy S4 ne recomanda sistemul Wi-fi de ultima generatie dar si conexiunea 3G/4G. Daca dorim sa transferam fisierele pe un alt device, putem folosi fie versiunea Bluetooth 4.0, fie portul microUSB, acesta din urma servind la transferul fisierelor sau chiar la incarcarea telefonului. Surpriza celor de la Samsung s-a numit implementarea unui port HDMI, acest tip de conectivitate fiind permisa prin intermediul portului microUSB si un adaptor.
Baterie
Samsung Galaxy S4 se bucura de o configuratie de top iar acest lucru l-ati putut concluziona din detaliile prezentate anterior. Se stie faptul ca utilizatorii de smartphone-uri au fost foarte nemultumiti sa vada ca gadget-urile lor se descarca dupa numai 10-12 ore de functionare astfel ca Samsung a echipat modelul Galaxy S4 cu o baterie mai generoasa, cu o capacitate de 2600 mAh. Folosind terminalul la maxim, in regim 3G, aveti o durata de viata a bateriei de pana la 17 ore insa daca reusiti sa folositi acest telefonul in regim de lucru stand-by, durata de viata poate ajunge si la 350 de ore. Sfatul meu este sa nu va bazati pe acest detaliu pentru ca absolut nimeni nu o sa-si tina telefonul in stand-by, cifrele mele aratand faptul ca o utilizare normala a telefonului poate mentine bateria in viata pentru 2-3 zile, o perioada foarte ok din punctul meu de vedere.
De mentionat in cadrul acestui subcapitol este aspectul legat de incarcarea bateriei. Noutatea lui Samsung Galaxy S4 nu a fost legata de incarcarea clasica, bazata pe un incarcator cu fir si nici cea referitoare la incarcarea folosind un alt device, aceste detalii fiind valabil si pentru alte telefoane. Plusul a venit datorita modulului de incarcare Wireless, astfel ca avem parte de un incarcator dedicat care ne permite sa incarcatm bateria fara a mai conecta vreun cablu suplimentar.
Alte functii
Am lasat acest capitol pentru final pentru ca nu mai sunt multe lucruri de prezentat. Segmentul functiilor este foarte bine reprezentat in randul terminalului Samsung Galaxy S4 si contine anumiti senzori: accelerometru, giroscop, compas, termometru, barometru, senzor de umiditate sau chiar pentru gesturi. De asemenea, avem parte de unele module privind notificarile, Galaxy S4 punandu-ne la dispozitie o sectiune de adaugare a unui semnal luminos, ringtone MP3, modul vibratii, profil pentru zborul cu avionul sau condusului auto si multe altele.
In incheierea review-ului as vrea sa punctez punctele forte si aspectele mai putin pozitive.
Puncte forte:
- incarcatorul wireless;
- display de mari dimensiuni cu o calitate foarte ridicata a imaginilor oferite;
- camera dorsala cu senzor 13MP fotografiaza si filmeaza la o calitate ridicata;
- configuratia hardware ii confera o viteza de lucru foarte ridicata;
Puncte slabe:
- carcasa din policarbonat putea fi inlocuita cu una din aluminiu.
Citeste si