Review ASUS Memopad FHD 10

De ceva vreme avem în redacție tableta Asus MemoPad FHD 10, produs care urmează a fi lansat pe piața din România undeva la începutul lui Septembrie. Aceasta este disponibilă în Germania și Franța la un preț de aproximativ 360 de euro (în jur de 1600 de lei), prețul pentru piața românească fiind estimat undeva pe la 1500 de lei.

REVIEW ASUS MEMOPAD FHD 10

Asus MemoPad FHD 10 are un ecran IPS LED Backlight WUXGA de 10,1 inci, cu o rezolție full HD (1920×1200), cu o densitate de 226 pixeli per inch și un procesor Intel® Atom™ Z2560 Dual-Core, 1.6 GHz. Memoria RAM are 2GB, procesorul grafic este un PowerVR SGX 544MP, memoria internă disponibilă fiind de 16 sau 32 GB, iar restul detaliilor tehnice le puteți lectura aici.

Ce contine pachetul ASUS MeMoPad FHD 10

ASUS MeMoPad FHD10 conține, evident, pe lângă tabletă, un cablu de date, un încărcător de cameră și un suport de birou pentru tabletă.

Cablul de date are 95 de centimetri lungime, de cele mai multe ori suficient pentru a lucra cu tableta aflată la încărcat fără a fi deranjat de relativa lipsă de mobilitate. Am fi preferat un cablu de încărcare de minimum 1,5 metri, așa cum am avut Samsung Galaxy S2, dacă nu mă înșel, dimensiune la care nu vom fi jenați aproape deloc atunci când folosim tableta în timp ce o și încărcăm.

Un accesoriu simplu, însă care trebuie neapărat menționat, este suportul pentru birou inclus în pachet, acesta fiind destul de comod mai ales atunci când ne jucăm cu tableta la birou. Bănuim că acesta nu a costat foarte mult, deși este fabricat dintr-un material plastic care arată destul de bine, însă pentru o experiență completă în utilizare accesoriile sunt sarea și piperul unui smart-device, acestea căpătând o importanță din ce în ce mai mare în ochii utilizatorilor.

Dimensiuni și design

Dimensiunile tabletei sunt 264.6 mm latura lungă (lungime), 182.4 mm latura scurtă (lățime), cu o grosime de 9.5 mm, ca și format fiind la fel de groasă ca un iPad de generația a treia (sau cu 0,1 mm mai groasă față de cei 9,4 mm cât are un iPad 4), însă un pic mai mare comparativ cu device-ul Apple precizat anterior, având în vedere că are o diagonală de 10,1 inci, comparativ cu cei 9.7 inci ai iPadului.

În partea din spate tableta este construită dintr-un material plastic plăcut ca aspect, care asigură o bună aderență și o susținere extrem de fermă în mână. În același timp striațiile de pe suprafața capacului din spate al tabletei previn apariția petelor de grăsime sau transpirație, atunci când aceasta este ținută în mână. FHD 10 va fi disponibilă în trei variante de culori: albă, fuchsia și bleumarin. Greutatea tabletei este de 580 de grame, aceasta fiind mai ușoară decât un iPad de generație a patra, care cântărește 652 de grame, în varianta fără 3G.

Ecran

Display-ul tabletei are la bază un panel IPS cu o luminozitate foarte bună la interior și un unghi de vizualizare de până la 178 de grade. Așa cum spuneam și anterior, dimensiunea displayului este de 10,1 inci, iar rezoluția acestuia este de full HD (1920×1200 pixeli) – caracteristică de unde și-a împrumutat și numele: FHD 10. Tableta se dorește a-i mulțumi pe deplin pe cei pasionați de filme sau de jocuri sau entertainment în general prin calitatea ecranului și fidelitatea redării culorilor.

La exterior luminozitatea ecranului nu este cea mai bună, mai ales în condiții de lumină puternică. În soare puternic diferența între Asus Memo Pad FHD 10 și iPad 3 din punct de vedere al vizibilității conținutului pe ecran nu este foarte mare, cu un ușor avantaj pentru iPad. Totuși nu sunt foarte multe momentele în care lucrăm pe tabletă direct în lumina soarelui, de obicei avem grijă să ne poziționăm într-un loc cu umbră, unde nu mai sunt probleme în ceea ce privește acest aspect. Dacă ar fi să forțăm un pic comparația din acest punct de vedere, luminozitatea ecranului vârfului de lance de la Samsung, respectiv smartphone-ul Galaxy S4 nu excelează în lumina exterioară, așa că și FHD 10 se înscrie în categoria “se putea și mai bine”, așa cum o fac și celelalte device-uri menționate anterior.

Ar mai fi de menționat diferențele mici între luminozitatea medie a ecranului și cea maximă, dacă pentru interior luminozitatea medie este suficient de bună pentu a prelungi durata bateriei, în exterior nu ne ajută foarte mult setarea luminozității la maximum, pentru o mai bună vizibilitate a conținutului de pe ecran.

Construcție și dotări

Displayul fullHD, cele două boxe stereo integrate pe spatele tabletei, care beneficiază de Asus SonicMaster Technology și împreună cu Asus Audio Wizard oferă o experiență multimedia excelentă, tableta fiind un campanion excelent pentru cei care călătoresc și au nevoie de un device capabil să le satisfacă exigențele pe partea de entertainment. Cu ajutorul Asus Miracast veți avea posibilitatea de a trimite conținut de pe tabletă pe un HDTV compatibil, completând astfel opțiunile disponibile pentru partajarea conținutului rulat pe tabletă.

Poziționarea butonului de oprire/pornire a ecranului s-a făcut foarte inspirat, respectiv deasupra logoului “Asus” de pe fața tabletei, acesta fiind găsit mult mai ușor comparativ cu iPadul, unde de fiecare dată trebuie să bâșbâim pe marginea tabletei pentru a apăsa butonul pornit/oprit ecran. În partea dreaptă a tabletei avem butonul de volum, pozitionat excelent pentru cei care folosesc tableta în modul landscape. Lângă butonul de volum avem mufa audio, iar pe partea stângă sunt poziționate slotul pentru cardul microSD, cablul mini-HDMI, cablu de încărcare microUSB și microfonul.

O dotare care ne-a atras atenția este slotul microSD, cu ajutorul căruia putem extinde capacitatea de stocare a tabletei cu până la 32 GB. Găsim această opțiune extrem de utilă mai ales din punctul de vedere al modalității facile de transfer de date, cu ajutorul unui adaptor la card SD (de la microSD) putem copia fișiere mult mai rapid și ușor de pe un laptop/desktop. Am inserat cardul cu adaptorul SD în calculator (majoritatea laptopurilor au acum un cititor de carduri SD integrat), copiem rapid conținutul dorit pe el, după care scoatem cardul microSD din adaptor și-l introducem în tabletă și avem la dispoziție pe tabletă respectivul conținut, ce poate fi mai ușor de atât? Pentru a copia o fotografie avem la dispoziție și alte variante de transfer, însă pentru un video de 1-2 GB posibilitățile de transfer se restrâng drastic. Alternativa era să ne conectăm la aceeași rețea wireless cu laptopul și tableta sau să introducem cablul de date microUSB în tabletă și laptop și să facem transferul de date, însă fiecare cu dezavantajul său: pe wireless viteza de transfer este de cele mai multe ori mai mică, iar în varianta conectării cablului de date suntem limitați de dimensiunea destul de mică a acestuia. Varianta transferului de date între laptop și tabletă prin WiFi pică atunci când nu suntem acasă  sau la birou, deci prezența slotului microSD devine un avantaj important pentru cei care se deplasează frecvent. Personal prefer varianta de transfer de date cu ajutorul cardului microSD fără ezitare.

Slotul microSD este la fel de apreciat și atunci când am mers în ture de fotografiat, unde ne-am dorit să vedem rapid pe un display mai mare și mai bun ce cadre am tras, ultrabookul ar fi incomod de deschis în natură. Scoatem cardul microSD din adaptorul SD inserat în aparatul de fotografiat și în câteva secunde derulăm fotografiile pe tabletă, nimic mai simplu. Totuși, trebuie ținut cont că există un risc să ne trezim că nu mai funcționează cardul microSD pentru că nu a fost scos cu ajutorul opțiunii “Eject Device” pe desktop sau “Unmount microSD card” pe tabletă. Din păcate am pățit-o pe propria-mi piele, așa că recomand mare grijă când mutați cardul microSD din tabletă pe laptop sau în aparatul de fotografiat.

Cu o baterie de 6760 mAh Asus MeMoPad FHD 10 promite 10 ore de autonomie, fiind un aspect mult mai important decât multe altele la o tabletă, din punctul nostru de vedere acesta fiind cel mai important la o tabletă sau smartphone: dacă nu mai ai baterie nu te va mai ajuta nici super-ecranul din dotare și nici camera foto! Acest lucru a fost înțeles și de principalii playeri din zona smartdeviceurilor, aceștia având ca prim obiectiv creșterea duratei de utilizare a tabletelor la o singură încărcare. Noi am testat bateria rulând continuu în fundal un film, în același timp făcând browsing pe tabletă sau scriind emailuri, iar bateria ne-a ținut un pic mai mult de opt ore, ceea ce este destul de bine pentru taskurile pe care le-am rulat pe aceasta. Luminozitatea ecranului a fost setată la nivel mediu, deci am fi putut obține o durată și mare dacă am fi setat luminozitatea la minimum, ceea ce pentru interior nu este un impediment foarte mare.

Camera foto

Este o întreagă discuție pe internet despre capabilitățile camerelor din dotarea smartphone-urilor sau a tabletelor. Din punctul meu de vedere o tabletă sau un smartphone trebuie să facă niste fotografii suficient de bune încât să exemplifice un numit fapt, de genul “uite ce revistă mi-am cumpărat” sau fotografii denumite “iola” – “Eu pe tiroliană, în parcul Noua, Brașov”. “Camera foto cea mai bună este cea pe care o ai cu tine la un moment dat” se spune între fotografi, personal nu am pretenții de la un smartdevice să facă fotografii artistice sau la un înalt grad de fidelitate, pur și simplu trebuie să facă niște fotografii decente și atât, de pus eventual pe Facebook și nimic mai mult. Pentru fotografii adevărate există DSLR-ul, unde putem discuta despre timp de expunere, diafragmă, obiective, moduri de fotografiere, compensarea expunerii și așa mai departe.

Asus MeMoPad FHD 10 dispune de o cameră frontală de 1.2 MP (720p Video Recording) și una pe spatele tabletei de 5 MP cu Auto focus (1080p Video Recording). Fotografiile realizate cu FHD 10 au o calitate bună în condiții ok de luminozitate, comparând cu fotografiile realizate cu iPad 3 putem spune că Asus FHD10 este sub tableta celor de la Apple, din acest punct de vedere. Este adevărat că discutăm de un nivel de preț mult mai mic la Asus FHD 10, cu aproximativ 30% față de iPad, aspect de care trebuie să ținem cont atunci când facem evaluarea calității camerei foto.

Sistemul de operare și performanța tabletei

Cu cea mai nouă versiune de Android 4.2.2, Asus MeMo Pad FHD 10 are un timp de răspuns foarte bun, neexistând timp morți/de așteptare la pornirea aplicațiilor sau la schimbarea acestora. Procesorul cu care este “motorizată” tableta este un Intel® Atom™ Z2560 Dual-Core, tactat la 1.6 GHz, aceasta dispunând și de 2GB memorie, iar procesorul grafic este PowerVR SGX 544MP, ceea ce face ca tableta producătorului taiwanez să ruleze fără probleme aplicațiile sau jocurile solicitante. Scorurile obținute în benchmarkurile aplicate sunt foarte bune, Asus FHD10 clasându-se destul de bine în top.

Browsingul pe tabletă se realizează fluid, cursiv, fără nici cea mai mică întârziere în încărcarea paginilor, feelingul în utilizare fiind unul extrem de bun, având în vedere și displayul de 10,1 inci. În ceea ce privește viteza de scriere a unui email sau document beneficiem, de asemenea, de avantajul ecranului mare, unde rata de eroare la scris este redusă, mai ales atunci când suntem obișnuiți cu scrisul de emailuri de pe tableta. Din punct de vedere al uzabilității, tastatura de pe ecran are poziționate tastele pe ecran cu o minimă distanță între ele, reducându-se astfel erorile de tastare. Am încercat să folosim tableta pentru a edita un fișier de calcul tabelar, iar în combinația ecran de 10,1 inci și noua interfață a aplicației “Kingsoft Office” am fost plăcut surprinși de viteza destul de ridicată cu care am reșit să ne finalizăm treaba. Nu vă așteptați la minuni, însă s-a trecut de pasul în care editarea fișierelor de tip foi de lucru era la nivel incipient, însemnând doar eventuale operațiuni de adunare sau scădere a două celule. Atașarea unei tasturi fizice tabletei va spori cu siguranță eficiența editării de texte sau tabele, așa cum se întâmpla în cazul primei versiuni a ASUS Padfone, care avea o tastatură fizică inclusă.

Specificatii tehnice

 • Sistem de operare: AndroidTM 4.2.2
 • Display: 10.1″ LED Backlight WUXGA (1920×1200) Screen
 • CPU: Intel® Atom™ Z2560 Dual-Core, 1.6 GHz
 • Memorie: 2GB
 • Procesor grafic: PowerVR SGX 544MP
 • Stocare: 16GB sau 32GB, plus 5GB Life Time ASUS Webstorage Space
 • Connectivity: Support Miracast
 • Wireless Data Network: WLAN802.11 a/b/g/n, Bluetooth V3.0
 • Camera: 1.2 MP Front Camera ( 720p Video Recording ), 5 MP Rear Camera with Auto focus( 1080p Video Recording )
 • Audio: Stereo Speakers with SonicMaster technology
 • Interface2-in-1 Audio Jack (Head Phone / Mic-in)
  1 x Micro USB
  1 x Micro HDMI
  1 x Micro SD Card Reader
 • SensorG-Sensor
  Light Sensor
  E-compass
  Gyroscope
 • ApplicationASUS launcher ; MyLibrary Lite ; asus webstorage ; File manager ; ASUS sync ; SuperNote Lite; App Locker ;App Backup ; ASUS Studio ; Buddy Buzz ; Audio Wizard
 • Battery10 hours ; 25Wh Li-polymer Battery*3
 • GPS: Da
 • Culori carcasă: White/Blue/Pink
 • Dimensiuni: 264.6 x 182.4 x 9.5 mm (WxDxH)
 • Greutate: 580 g

Concluzii

ASUS MeMoPad FHD 10 este tableta celor vor dori să-și optimizeze investiția într-o tabletă, să obțină cel mai bun raport calitate/preț. Evaluăm ASUS FHD 10 ca fiind un BEST BUY al tabletelor la momentul realizării testului. Când ne cumpărăm un smartdevice, care costă mai mult de 500 de lei trebuie să ținem cont că nu-l vom înlocui luna viitoare, ca pe pantofi, ci îl achiziționăm pentru cel puțin un an, dacă nu cumva chiar mai mulți, așa că trebuie în primul rând să fim atenți la brandul pe care-l achiziționăm.

ASUS se miscă într-o direcție bună cu noua poziționare a seriei MeMoPad în zona BESTBUY, față de generația anterioară care era într-un fel poziționată în zona “low-price”, utilizatorii sunt suficient de deștepți să aleagă între un produs cu un preț mai ridicat puțin, însă cu un standard de calitate destul de înalt și un produs cu un preț mic și un nivel calitativ sub un standard minim.

Ca și plusuri sumarizăm prezența slotului microSD, microHDMI, rezoluția ecranului FullHD, greutatea redusă, suportul de birou inclus în pachet, carcasa cu striații ce previne apariția amprentelor, bateria cu până la 10 ore de autonomie. Am menționa și prețul tabletei la plusuri (în jurul a 1500 de lei, care sperăm să se confirme, în Germania tableta având un preț de aproximativ 1600 de lei), fiind de fapt factorul care va genera succesul produsului: un preț corect pentru un produs cu performanțe ridicate.

Între minusuri menționăm dimensiunea redusă a cablului de încărcare, camera foto nu strălucește (fiind mai degrabă un minus în general al tabletelor), luminozitatea ecranului insuficientă pentru lumina de afară. Ar mai fi de precizat că ASUS MeMoPad FHD10 cu procesor Intel® Atom™ Z2560 Dual-Core nu va avea și o versiune cu 3G/4G, ASUS optând să includă un procesor Qualcomm Snapdragon ARM în versiunea cu 4G, acesta fiind de asemenea un minus al tabletei FHD 10: o tabletă fără conexiune la internet este mai mult sau mai puțin doar o mașină de scris. La fel de adevărat este că au apărut routere portabile, care pot re-transmite prin WiFi conexiunea 3G sau 4G a unui stick de internet, ceea ce rezolva intr-un fel problema lipsei modemului 3G din tabletă, fiecare decide pe bugetul propriu ce soluție este cea mai potrivită pentru nevoile sale.

Adaugat in: Video

Comentariile sunt inchise.