Remedii traditionale

Remediile traditionale nu sunt o noutate pentru noi. Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au apelat la astfel de solutii pentru a ameliora/vindeca diverse boli/suferinte sau chiar pentru a-si mentine sanatatea. In continuare voi detalia modalitatile de preparare a catorva din aceste “remedii”.

INFUZIA

Infuziile sunt cel mai comun mod de folosire a unui remediu pe baza de plante. Pot fi folosite sub forma de :

ceaiuri (care la randul lor pot fi reci, fierbinti , indulcite sau ca atare) ;
apa de gura sau gargara ;
spalaturi oculare (pentru acestea se acorda o mare atentie deoarece trebuie sterilizate prin fierbere si api racite) ;
in apa de baie.

Mod de utilizare : se prepara din flori sau frunze care contin principiile active pe care vrem sa le folosim (sub forma uscata), peste care se adauga apa fierbinte(1 cana de apa-200ml/1-2 lingurite de planta), se acopera si se lasa la infuzat 5-10 minute, dupa care se strecoara si se bea.

DECOCTUL

Sunt similare infuziilor cu exceptia ca necesita fierberea plantelor pentru a elibera principiile active. Pentru decoct pot fi folosite si tulpini lemnoase, radacini, scoarte, fructe de padure si seminte (bucatile mari se taie sau se macina in prealabil).

Mod de utilizare : la o lingurita de planta se adauga o cana si jumatate de apasi se fierbe amestecul timp de 10-15 minute (pana ce volumul se reduce la o treime) apoi se strecoara si se foloseste solutia calda.

TINCTURA

Tincturile sunt mult mai puternice decat infuziile si decocturile (fiind facute cu alcool) de aceea este indicat sa fie diluate cu apa. Alcoolul folosit in prepararea lor are rolul de a dizolva majoritatea principiilor active folositoare plantei dar in acelasi timp le si conserva.


Mod de utilizare: planta zdrobita se pune intr-un vas inchis, peste care se adauga lichidul(0 parte plant la 5 parti de lichid). Lichidul poate fi format din apa si vodca.. Amestecul se lasa timp de 2 saptamani amestecand cu regularitate (cand va aduceti aminte), apoi se strecoara prin tifon. Se pastreaza la loc uscat si racoros, intr-un vas de culoare inchisa.

Adaugat in: Diverse, Interesant, Sanatate

Comentariile sunt inchise.