Redirecționarea permanentă #301

O redirecționare #301 este folosită atunci când aveți nevoie de a le transmite rapid și eficient motoarelor de căutare (Google, Yahoo, BiNG etc) ca site-ul respectiv ori pagina respectivă a fost mutată permanent la o altă adresă ori altă destinație internă chiar și din interiorul siteului vostru.

Acest lucru permite motoarelor de căutare, în special Google, să primească informația precum site-ul a fost mutat, mult mai rapid și să se conformeze în funcție de necesitățile voastre, fără a fi nevoie să așteptați o perioadă lungă de timp, existând și posibilitatea ca în acest timp, alte pagini, victime colaterale să fie indexate, fie că vreți, fie că nu.

Pentru a mă face înțeles mai bine, vă dau următorul exemplu: Să presupunem că nu veți redirecționa vechea pagină/vechiul site către noul URL și în consecință, Google nu va transfera informațiile legate despre acea pagină către cea nouă, precum PageRank, Flow, PR juice, Trust și alte elemente ale motoarelor de căutare cu care Google de exemplu, analizează și măsoară calitativ o pagină/un site.

Drept urmare, această opțiune, redirecționarea permanenta 301, vă ajută să pastrați integritatea unei pagini sau site, indiferent de vechimea, PR-ul actual ori elementele precizate mai sus, ale noului site sau noului URL. Acesta este principalul avantaj.

Redirecționările 301

Redirecționările 301 sunt de mai multe tipuri din punct de vedere al utilității lor:

  • Redirecționare 301 pentru întregul site

Această opțiune vă ajută să le transmiteți motoarelor de căutare ca siteul în cauză a fost mutat permanent la noua adresă.

  • Redirecționare 301 pentru o anumită pagină

Această opțiune le spune crawlerilor motoarelor de căutare ca pagina URL-ul paginii respective a fost mutat permanent la o altă destinație internă ori externă.

  • Redirecționare 301 pentru a rezolva problema URL-urilor din non-www în www

Această opțiune vă ajută să scăpați de posibila problemă de detectare a conținutului duplicat. Această opțiune se poate activa cu ajutorul soluției Apache și a modului mod_rewrite, cu care, veți putea să transformați accesarea site-ului vostru instantanee din non-www în www.

Tipuri de redirecționare #301

O redirecționare permanentă 301 se poate face prin intermediul unui fișier .htaccess aflat în rootul sau folderul ce necesită a fi particularizat cu diferite setări ori, printr-un script specific fiecărui limbaj de programare. Astfel, avem următoarele tipuri de redirecționări:

  • .htaccess
  • #301 mod_rewrite
  • PHP
  • Javascript
  • ASP
  • Ruby on Rails și altele, mai mult sau mai puțin folosite.

Observație: Încercați să evitați pe cât posibil redirecționările Javascript. De cele mai multe ori, cel puțin motorul de căutare Google, intră în conflict cu unele scripturi Java. Modalitățile recomandate ar fi .htaccess și mod_rewrite.

Redirecționarea permanentă #301 prin .htaccess

Cea mai ușoară și practică metodă pentru a face redirecționări 301 este prin intermediul fișierului .htaccess. În locul redirecționării fiecărei pagini în parte, puteți face acest lucru mult mai ușor prin adăugarea a două simple linii de cod în fișierul .htaccess.

  1. Creați un fișier .htaccess în sursa siteului (/root) și denumiți-l firesc, .htaccess.
  2. Deschideți fișierul creat cu orice editor de cod doriți și adăugați următoarele linii de cod.

Redirect 301 /folder/fișier_vechi.html
to http://www.nume-domeniu.ro/fișier_nou.html

Observație: Nu adăugați http://www pentru prima linie de cod ce reprezintă locația fișierului vechi. Această sintaxă reprezintă calea fișierului de pe server.

Redirecționare 301 Mod_Rewrite

După cum v-am spus și mai devreme, cu această metodă puteți rezolva problema conținutului duplicat ce poate fi depisat de crawlerii Google (GoogleBot). Ce înseamnă asta? Adica GoogleBot nu știe să citească un domeniu, adică să facă diferența dintre www.site.ro și site.ro, el crezând că sunt domenii diferite, astfel încât, veți putea fi acuzat de conținut duplicat.

Redirecționarea 301 prin Mod_Rewrite, vă poate scăpa de această problemă, adică, oricine oricând va accesa site-ul folosind site.ro el va fi transferat automat către www.site.ro, sau vice-versa.

Introducând sintaxa de mai jos în fișierul .htaccess din /root, veți rezolva această problemă:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^site.ro [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.site.ro/$1 [L,R=301]

Adaugat in: Google, Internet

Comentariile sunt inchise.