Prietenia adevarata si valoarea ei

Toti oamenii, dar in special tinerii, au nevoie de comunicare si relationare cu alte persoane. Mai ales in adolescenta, tinerii simt ca sunt mai bine intelesi si ascultati de alte persoane de aceeasi varsta, decat de parintii si profesorii lor.

Prietenia este importanta in cazul copiilor si adolescentilor, fiindca ii poate ajuta sa se exprime, sa isi marturiseasca sentimentele, sa interactioneze, sa rezolve un conflict si sa se pregateasca pentru viata de familie. La baza fiecarei relatii de casatorie se afla o frumoasa si stransa prietenie!

Alegerea prietenilor este esentiala in dezvoltarea propriei persoane fiindca orice fel de interactiune iti influenteaza modul de gandire, experientele personale, conturarea caracterului si chiar definirea propriilor valori. Relatiile dintre tineri pot fi de simpla amicitie sau atat de puternice incat de multe ori primesc emblema de “prietenie adevarata”.

Prietenia adevarata are o valoare incontestabila fiindca te ajuta sa te simti increzator in gandurile si actiunile tale, sa te exprimi liber, sa oferi si sa primesti sfaturi pretioase si sa primesti ajutor atunci cand ai nevoie.

Cum poti recunoaste un astfel de prieten? Prietenul adevarat este acela care iti respecta valorile si punctul de vedere dar nu ezita sa iti spuna punctul lui de vedere, chiar daca este contradictor. Un prieten care poate primi aceasta titulatura este acela care iti vorbeste deschis despre orice problema, are incredere sa iti marturiseasca un secret, te sprijina cand esti in dificultate, este sincer si te trateaza cu respect.

Orice relatie implica insa doua persoane; daca vrei sa pretuiesti legatura stransa cu prietenii tai buni, respecta la randul tau aceleasi cerinte.

Prietenii din copilarie raman uneori apropiati intreaga viata, fiindca se maturizeaza impreuna, trec prin experiente similare, provin din medii sociale asemanatoare. Totul depinde de modul in care evolueaza in adolescenta, etapa a vietii care poate intari o relatie de prietenie sau o poate destrama. La fel ca multe alte aspecte ale vietii, adolescenta este o perioada de teste si incercari. O prietenie care va rezista in aceasta etapa a vietii poate fi considerata cu adevarat valoroasa!

Adaugat in: Personal

Comentariile sunt inchise.