Parerea mea despre Eurovision 2013

Majoritatea dintre voi stiu faptul ca seara trecuta am aflat castigatorul concursului Eurovision, editia 2013, insa imi permit sa adaug si eu cateva idei in privinta acestui eveniment, asta pentru ca am avut deosebita placere si timpul necesar de a viziona integral spectacolul.

Dupa finala urmarita anul trecut, finala in care superba Loreen a interpretat melodia Euphoria, melodie care s-a dovedit a fi si castigatoarea concursului, nu credeam ca o sa mai avem parte de melodii cu adevarat bune si de un castigator merituos. Ce-i drept, nu sunt tocmai de parere ca¬†Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei si castigatoarea din acest an, era cea mai in masura sa se impuna insa am taria sa admit faptul ca „Only teardrops” a fost una dintre melodiile reusite ale finalei.

Bun, sa spunem ca asta a fost o scurta introducere si ca revenim la editia din acest an pentru ca as avea cateva aspecte de punctat(nu stiu pe cine intereseaza insa trebuie sa-mi spun of-ul).

1. Organizare perfecta. Sunt destul de atent la detalii, imi place sa cred ca niciodata nu putem atinge perfectiunea insa acest aspect poate fi folosit drept un target care sa ne ajute sa obtinem maxim din orice lucru. Ca sa n-o lungesc, suedezii s-au comportat admirabil si asta imi demonstreaza nu doar ca Loreen a avut cea mai buna reprezentatie la editia precedenta, ci si faptul ca Malmo a fost orasul perfect pentru o editie 2013 a Eurovisionului de vis.

2. Cezar Ouatu si melodia „It’s my life” nu a fost tocmai alegerea perfecta pentru finala. Am mai spus-o, poate nu pe blog, insa prietenii si cunostintele o pot confirma: melodia si vocea lui Cezar nu erau potrivite pentru un astfel de concurs. Poate ca sunt subiectiv, poate ca am ajuns sa cunosc prea bine acest domeniu sau poate ca am avut un strop de intuitie, parerea mea a fost una fixa si chiar nu am judecat cu jumatati de masura, asta pentru ca inca sunt de parere ca Cezar poate sa mai participe la inca 50 de editii viitoare ale concursului si tot nu poate sa se impuna.

3. Am avut si eu doua favorite:

United Kingdom: Bonnie Tyler ‘Believe in Me’

Germania: Cascasda – Glorious


Daca in privinta melodiei interpretate de Bonnie Tyler nu pot spune ca a intervenit vreun strop de subiectivism(chiar daca Bonnie imi place mult ca si voce), in cazul melodiei germanilor am avut o oarecare doza de subiectivism pentru ca sunt un fan al acelui stil de muzica, imi place mixul dintre dance si un house de bun gust. M-a dezamagit faptul ca cele doua melodii au terminat in jumatatea negativa a clasamentului si chiar as fi putut paria faptul ca vor avea clasari fruntase, poate chiar in primele 3.

4. N-am primit 12 puncte nici macar din partea Moldovei. Am obsevat diverse reactii, fie ele derulate in mass-media sau chiar in randul prietenilor, pe Facebook, cum ca Moldova trebuia sa ne voteze melodia si sa ne ofere 12 puncte, asa cum si noi le-am oferit lor. Inteleg faptul ca Eurovision a devenit un concurs in care se voteaza mai mult geopolitic insa ar trebui sa fim cat se poate de seriosi: am avut o melodia care chiar NU merita 12 puncte. N-as vrea sa fiu critic sau acid la adresa lui Cezar insa sunt ferm convins ca daca Romania putea sa se voteze chiar si pe ea insasi, tot nu am fi oferit punctajul maxim reprezentatiei dansului(sau dansei, asta ca tot au facut glume suedezii pe seama noastra privind vestimentatia lui).

5. Sunt de acord cu castigatoarea partial. Desi am avut parte de o castigatoare care a avut o melodie si o reprezentatie scenica reusita, pot spune ca aveau sanse si alte tari la castigarea trofeului. Probabil ca sunt subiectiv, probabil o sa ma leg de faptul ca majoritatea punctelor le-au primit de la tarile vecine sau probabil o sa spuneti ca nu apreciez muzica de calitate. N-as vrea sa se intercaleze aceste detalii in parerea mea insa tind sa cred ca puteam avea o competitie mult mai echilibrata si voting-ul trebuia sa ne tina mai cu sufletul la gura.

Adaugat in: Muzica

3 comentarii

  1. Andra says:

    Au fost melodii reusite dar si melodii mai putin reusite. Cezar n-a avut tocmai o reprezentatie rea, doar ca melodia nu a fost una care sa rupa gura targului.

  2. Mihaela says:

    A castigat cine a meritat! Mie mi-a placut Cezar insa melodiile fruntase au fost mai reusite, mai de finala.