Oprirea hemoragiei (hemostaza)

In functie de gravitatea si locul hemoragiei se executa urmatoarele manevre:
— Compresiunea digitala;
— Pansamentul compresiv;
— Aplicarea garoului.

HEMORAGIA ARTERIALA se recunoaste prin culoarea rosie deschisa a sangelui care tasneste din rana, in jet discontinuu.

Compresiunea se face deasupra ranii, in hemoragia arteriala, pentru a impiedica scurgerea sangelui care vine de la inima la rana.

HEMORAGIA VENOASA se recunoaste prin culoarea rosie inchisa a sangelui care se scurge din rana continuu.

Circulatia sangelui in vene fiind o circulatie de intoarcere a sangelui de la periferie la inima, in caz de hemoragie venoasa, compresiunea se face sub rana.

Pansamentul compresiv. Se va aplica direct pe rana si va fi strans atat cat este necesar pentru a realiza hemostaza. El este indicat in ranile usoare si medii de la nivelul membrelor sau in acele localizari unde nu se poate aplica garoul (cap, torace, abdomen).

Aplicarea garoului, este indicata in hemoragiile mari, la nivelul membrelor; el se va aplica la baza membrului afectat si se va strange treptat pana la oprirea hemoragiei.

Nu se va tine garoul aplicat mai mult de 60 minute, intrucat dupa aplicarea lui este oprita intreaga circulatie sanguina a membrului respectiv afectat.

Daca este necesar ca accidentatul sa fie transportat timp mai indelung se slabeste usor garoul, pe perioade scurte de timp, pentru a improspata sangele din tesuturile de sub garou.

Se va insoti aplicarea unui garou de atasarea unui bilet in care se va arata ora exacta a aplicarii acestuia.

Adaugat in: Sanatate

Comentariile sunt inchise.