Mituri despre primele luni din viata bebelusului

Va mai amintiti de jocul “adevar sau provocare”? Ei bine va propun sa inlocuim cuvantul “provocare” cu antonimul “adevarului”. Ce obtinem ? Urmatoarele…

Dupa nastere un sugar slabeste

Adevarat. In jurul celei de-a treia zile de viata se constata la nou-nascuti o scadere in greutate de 5-10 procente din cea avuta la nastere. Acesta nu este un motiv de ingrijorare, deoarece bebelusul elimina excesul de apa acumulata in timpul vietii intrauterine. Incepand cu ziua a cincea sau a sasea ar trebui sa inceapa sa ia din nou in greutate.

In primul an bebe creste mai repede

Adevarat. Pana ce implineste varsta de un an, bebelusul creste cu aproximativ 25-30 cm. Dar acest ritm de crestere nu se mentine pe tot parcursul dezvoltarii sale. In cel de-al doilea an ritmul de crestere scade, ajungand sa creasca doar cu 10 cm.Un alt ,,puseu” de inaltime mai are loc la pubertate.

Poti sa ii dai carne de la 4 luni

Fals. Inceperea diversificarii la bebelusi depinde de modul sau de alaptare. Daca este alaptat natural(adica la san), diversificarea incepe pe la 6 luni, iar daca este alimentat artificial (cu lapte praf formula), diversificarea poate incepe mai devreme, insa niciodata cu carne de la 4 luni. Aceasta se introduce in alimentatie in jurul varstei de 6 luni.

Este normal ca bebe sa fie mai ,,dolofan” pana la 1 an

Adevarat. La inceput bebelusul ia repede in greutate, in primele luni de viata luand chiar si un kilogram pe luna. Astfel, pana la 1 an poate lua in greutate pana la 6-7 kilograme, spre deosebire de urmatorul an , cand va lua in greutate doar 2-3 kilograme.

Sa-l masori o data pe luna este suficient

Adevarat. In general , pediatrul este cel care verifica lunar cat a mai crescut bebelusul, pentru a putea aprecia daca are un ritm de dezvoltare normal. Aceste masuratori pot fi facute si acasa(desi uneori e foarte greu datorita faptului ca se misca mult 🙂 ). Dupa varsta de doi ani este suficient sa fie masurat de doua ori pe an.

Adaugat in: Social

Comentariile sunt inchise.