Va aduc in atentie inca o sarja de mituri alimentare, (mituri in care foarte multi dintre noi inca mai cred) cu precizarea ca, demitizarea se bazeaza pe cercetari ale specialistilor in nutritie, cercetari care au demonstrat faptul ca multe dintre ideile/credintele pe care le avem in legatura cu acest subiect sunt nefondate. Daca veti citi cu atentie articolul, veti constata ca titlul acestuia nu contine elemente contradictorii. 🙂
Nu voi insista asupra acestor cercetari (netul e plin de ele) ci ma voi concentra strict pe mituri.
1.Mancand mai putin, stomacul se micsoreaza
Inca o aiureala. Stomacul este un sac muscular suplu. Cand este gol are un volum de 60 ml. In urma consumului de alimente, stomacul se “intinde”, iar volumul sau creste pana la 1,5 litri. Comparatia dintre stomac si un elastic este sustenabila. Acesta isi reia forma initiala (la fel ca elasticul) chiar daca a stat “intins” o perioada indelungata. Reducerea cantitatii de alimente (intr-un regim de slabire), nu va avea drept consecinta diminuarea volumului initial al stomacului ;
2. Daca sari peste o masa zilnica, slabesti
Nimic mai neadevarat. Daca procedam astfel, avem toate sansele sa ne ingrasam. Astfel, in momentul in care apelam la aceasta “metoda”, cream o stare de alerta in corp. Tinand minte ca a fost infometat, se va stradui sa inmagazineze cat mai mult la viitoarea masa.Pentru a scapa de kilogramele in exces, solutia ar consta in mancatul putin si des, in asa fel incat organismul sa poate arde eficient caloriile pe care i le furnizam ;
3.Painea si cartofii ingrasa
Fals. Daca este sa facem o comparatie intre acestea si alte alimente, observam faptul ca atat painea cat si cartofii nu ingrasa mai mult. Problema intervine atunci cand isi face aparitia tendinta de a le manca in exces. La acest aspect contribuie si garniturile cu care le servim (aducand un aport caloric semnificativ).Ex.: mezeluri, prajeli, unt,sosuri cu smantana etc. In acest caz sunt doua reguli de baza : consumul limitat de paine si cartofi cat si evitarea combinatiilor dintre acestea si alimentele bogate in calorii sau grasimi ;
4.Branza constipa
Branza nu este un aliment constipant in sine. Actvitatea intestinelor este mai degraba influentata de stilul nostru de viata si obiceiurile alimentare. Posibile explicatii pentru prezenta constipatiei pot fi date de consumul unei cantitati mici de lichide, lipsa fibrelor dar si a miscarii. Este adevarat faptul ca, in cazul anumitor persoane, consumul unei cantitati mari de branza asociat cu o alimentatie putin diversificata poate conduce la constipatie. Insa “vinovatul” in acest caz nu este branza ci lipsa fibrelor ;
5.Carnea rosie nu este buna pentru sanatate
Desigur ca se poate trai si fara carne rosie (ba chiar fara orice tip de carne). Aici nu discutam despre optiunile fiecaruia sau alegerile culinare pe care le face (indiferent de motiv). Ci ne referim strict la influenta negativa pe care ar putea-o avea acest tip de carne asupra sanatatii. Pornind de la ideea ca este bogata in minerale (cu precadere fier si zinc) carnea rosie ar putea reprezenta un element important in alimentatia noastra. Consumul excesiv de carne (de orice fel) nu va face bine nimanui.Insa, in cantitati rezonabile, carnea rosie slaba poate fi inclusa in alimentatia noastra fara probleme.Trebuie evitat consumul carnii grase, indiferent ca e de porc, vita, miel sau pui.
Citeste si