Mai multa miscare, in fiecare zi

Mersul pe bicicleta, o buna modalitate de a te mentine in formaActivitatea fizica este importanta, atat pentru o buna conditie a fizicului, cat si pentru sanatatea mentala. De asemeni,ea ajuta si la pastrarea greutatii corporale. Reduce riscul de a face cancer, diabet si tensiune arteriala si contribuie la formarea unor muschi si oase puternice. Este, in acelasi timp, buna pentru dezvoltarea si cresterea celor mici. Beneficiile activitatilor fizice nu doar ca sunt in stransa corelatie cu reducerea riscului de a face boli cronice, insa are si efecte pozitive asupra capacitatilor de memorare si invatare. Studiile au aratat ca elevii in scoala primara, care faceau zilnic exercitii fizice, obtineau rezultate mult mai bune la incatatura decat cei care nu aveau o rutina din sport.

Copiii si adolescentii au nevoie de la 60 de minute si pana la cateva ore de miscare, in fiecare zi, reprezentate de exercitii fizice de intensitate moderata. Pentru a se mentine interesul ridicat, este bine ca acestea sa fie cat mai variate. Nu este nevoie ca activitatea fizica, dintr-o zi, sa aiba loc in acelasi interval de timp. Poate fi sub forma unor sesiuni de 10 – 15 minute, de-a lungul acesteia. Adultii au nevoie de cel putin 30 de minute de miscare pe zi, pentru a reduce riscul de dezvoltare al unor boli cronice. Este nevoie de mai multa activitate fizica pentru a mentine greutatea, pentru a pierde kilograme sau pentru a imbunatati conditia musculara.

Cel mai important lucru este, insa, sa incepi sa faci miscare zilnic. Fa o plimbare dupa cina, danseaza pe un cantec ce se aude la radio, misca-te, atunci cand sunt reclame la televizor sau intra in primul magazin de biciclete si cumpara-ti una, pentru a pedala in timpul weekend-ului.

O persoana sedentara face aproximativ 3000 de pasi pe zi sau mai putin. Daca se fac mai putin de 3000 de pasi, riscul de a dezvolta anumite probleme fizice este foarte mare. Acesta scade, pe masura ce se aduna mai multi pasi, iar la 10.000, el devine minim. Retine, insa, ca este necesar sa faci o incalzire inaintea fiecarui set de exercitii, fie ca este vorba si de o simpla plimbare. Intinde-ti, pentru 3 – 5 minute, muschii corpului, astfel incat sa eviti sa ai probleme cu muschii si asigura-te ca ai o hidratare corespunzatoare, in special in timpul verii.

Chiar daca ti-ai stabilit teluri inalte, incearca sa ajungi treptat la ele si acorda atentie semnalelor corpului. Atunci cand te simti obosit, dupa doar 10 minute de pedalat, acorda-i organismului un moment de respiro si creste treptat durata exercitiilor, fara sa te fortezi. De asemeni, incearca sa faci activitati fizice mai degraba dimineata, atunci cand ai mai multa energie, decat seara, atunci cand si cheful este mai mic, iar oboseala de peste zi isi spune cuvantul.

Adaugat in: Diverse

Comentariile sunt inchise.