Lampioane zburatoare. Istorie si semnificatii

Cred ca fiecaruia i s-a intamplat macar o data in viata sa lanseze un lampion. Traditia de a le lansa  cu persoana iubita pe malul marii, sau cu prietenii, in cabana de la munte nu dateaza de foarte mult timp in Romania. Ele au fost preluate si de miri, care, la nunta, in loc sa urmareasca un foc de artificii, aleg sa lanseze aceste lanterne.

Dar de unde vin acestea? Cine le-a inventat si cum au fost preluate de romani? Adevarul este ca ele nu sunt deloc romanesti, ci sunt imprumutate de pe continentul asiatic. In fapt, lampionul imita design-ul si infatisarea lampilor ce impodobesc casele din cultura chinezeasca. Sunt realizate din hartie si tocmai de aceea sunt destul de fragile. Ideal este sa utilizati lampioane biodegradabile, pentru a proteja mediul inconjurator.

Lampioane BiodegradabileIn spatiul asiatic, obiceiul lansarii lor dateaza inca din secolul al III-lea i.Hr. In cadrul „Sarbatorii lampioanelor” acestea sunt aprinse pentru a simboliza alungarea spiritelor rele si a marca inceputul unu an nou chinezesc. In literatura chineza de specialitate este consemnat faptul ca acestea reprezentau o ofranda adusa Zeului Focului, care ii speriase pe localnici ca va incendia orasul, in ziua 15 a primei luni din anul chinezesc.

Lanternele zburatoare sunt gandite dupa modelul baloanelor cu aer cald. In cultura asiatica, ele sunt confectionate dintr-o hartie fixata pe un cadru din material de bambus si prinse la mijloc cu fire metalice. In momentul in care focul topeste ceara, aceasta se aprinde, incalzeste aerul si umfla lampionul care se ridica de la pamant. Lanternele zboara atata timp cat arde flacara. In momentul in care aceasta se stinge, ele se prabusesc la pamant. Tocmai de aceea este foarte important sa achizitionati lampioane zburatoare biodegradabile.

In Romania, acest articol a fost preluat cu o semnificatie aparte. El simbolizeaza legatura dintre indragostiti, care, prin aprinderea flacarii inalta iubirea lor catre ceruri. Cu cat zboara mai sus, cu atat iubirea lor va rezista mai mult timp. Semnificatia lampioanelor pentru petreceri capata o insemnatate si mai mare in locuri incarcate cu multa iubire cum ar fi la mare.

Lampioanele sunt astazi folosite si la zile de nastere, nunti sau botezuri, semnificatia fiind in mare parte aceeasi. Puteti achizitiona lampioane pentru petreceri si va puteti distra alaturi de cei mici, incercand sa le inaltati. Producatorii si furnizorii din toata tara produc lanterne colorate, in forma de inima, personalizate sau prevazute cu led. Astfel, aveti la dispozitie o gama extinsa de variante pentru fiecare moment din viata dumneavoastra.

Daca ar fi sa facem o analogie intre semnificatia initiala a lampionului, semnificatia lui actuala in lumea asiatica si semnificatia lui actuala in spatiul romanesc, am putea identifica drept trasatura comuna apropierea, comuniunea, alungarea raului si chemarea binelui.

Una peste alta, lampionul trebuie sa fie indispensabil petrecerilor noastre, chiar daca ele implica prezenta copiilor. Acestia pot invata impreuna cu adultii cum sa lanseze un lampion si vor fi in siguranta tot timpul. Lansati-le in momentul culminant al petrecerii, dupa tort sau la miezul noptii, in functie de tematica fiecarei petreceri in parte.

Adaugat in: Diverse, Evenimente, Interesant, Social, Timp liber

Comentariile sunt inchise.