Know-how-ul alimentatiei sanatoase

Cati dintre noi stau si mananca in fata televizorului? Mancam adesea ori de cate ori ne-am plictisit, suntem tristi, fericiti, ne simtim nelinistiti sau coplesiti de emotii. Cand va aflati intr-o situatie dificila si stresanta, va simtiti tentati sa mancati ceea ce consuma cei din grupul dumneavoastra sau comandati separat ceva mai apetisant?

Ei bine, nu esti singurul in aceasta situatie! Cei mai multi oameni se lupta cu mancatul pe fond nervos. In timp ce majoritatea dintre noi suntem constienti de ce alimente consumam de fapt, putini se gandesc la modul in care mancam sau daca de fapt chiar suntem infometati. Totusi, putem deveni mai prezenti in rutina noastra zilnica de alimentatie! Acesti pasi vor contribui, in timp, la reducerea dorintelor, la scaderea consumului de calorii suplimentare si la constientizarea bucuriei pure pe care o poate aduce consumul de alimente sanatoase.

Data viitoare cand urmeaza sa mancati, opriti-va si intrebati ….

Ce: De ce aleg sa mananc? Imi va hrani corpul intr-un mod sanatos?

Unde: Unde mananc mancarea? Sunt in fata televizorului, cantand pe canapea? Sunt intr-o situatie stresanta? Aceasta locatie afecteaza alegerile mele alimentare?

De ce: De ce mananc acum? Imi este foame? Mananc din cauza unui raspuns emotional? Ma simt obligat din cauza imprejurimilor mele?

Cand: Mananc pentru ca „Ei bine, am intotdeauna o gustare la ora 17:00”? Cand vreau sa mananc cel mai mult? Imi este de fapt foame in acest moment?

Cum / Cat de mult: Cum consum mancarea? Mananc incet sau repede? Am ascultat indicii corpului meu de satietate? Cat de multa mancare se afla pe farfuria mea?

Pur si simplu, luand timpul sa ne oprim si sa ne gandim la procesul nostru de alimentatie, practicam deja o masa constienta. O modalitate foarte buna de a integra acest lucru in rutina dvs. este sa alegeti o singura masa pe saptamana. La aceasta masa, dupa ce ati evaluat daca va este foarte foame, alegeti un preparat pe care sa il considerati ca alegere sanatoasa a alimentelor. Bucurati-va de masa intr-un loc linistit, fara distragere a atentiei. Vreau sa spun NU TV, NU telefoane, NU soti / sotii / prieteni / copii. Luati-va timp pentru fiecare muscatura si incercati sa faceti masa sa dureze cel putin 20 de minute. Se va simti atat de ciudat la inceput, dar in timp veti aprecia mancarea si actul de a manca in moduri diferite ca pana acum.

Adaugat in: Sanatate

Comentariile sunt inchise.