Intepaturile se manifesta (deseori) printr-o durere localizata, inflamare, roseata, cateodata provocand greata si chiar lesinul. Acestea pot fi provocate de insecte si animale marine, variind in intensitatate si gravitate.
Una din cele mai intalnite situatii este aceea in care suntem intepati de o viespe. Daca aceasta ne-a intepat in gura sau in gat, trebuie sa sugem cuburi de gheata pentru a diminua efectele iar daca apar probleme respiratorii trebuie sa ne prezentam de urgenta la doctor.
Cum facem (in cazul intepaturii) ?
Daca este vizibil scoatem acul cu penseta dupa care aplicam o compresa rece. Pentru reducerea mancarimilor se vor folosi antihistaminice/calamina iar pentru prevenirea altor intepaturi, diferite lotiuni (impotriva insectelor) – cereti sfatul farmacistului.
In cazul intepaturilor de viespe sau albina se poate aplica o felie de ceapa sau frunze pisate de patlagina. Dupa ce am scos acul insectei, putem spala zona cu infuzie de galbenele/salvie.
Aromaterapie – dupa ce am inlaturat acul (in masura in care acest lucru este posibil), putem pune o picatura de levantica pe zona afectata (acest lucru fiind valabil si in urma unei intepaturi de planta cum ar fi urzica).
Privitor la remediile homeopatice
Pentru intepaturile de albina/viespe – Apis (30 comprimate). Dozajul : 1 tableta/30 minute (15 minute daca reactiile sunt severe), maxim 6 doze ;
Asa numitele “leacuri babesti” ne invata ca, in cazul intepaturilor de viespe ca sarea amestecata cu otetul poate fi aplicata cu succes pe zona afectata ; in ceea ce priveste intepaturile de albina, se aplica o pasta (pe zona respectiva) rezultata in urma amestecului de bicarbonat sau praf de copt.
In cazul intepaturilor de urzica, frunza de stevie este remediul traditional.
Citeste si