Informatii relevante despre acumulatorii auto

Acumulatorii pentru automobile sau motociclete sunt mult diferiti fata de acumulatorii simpli. Acumulatorii auto sunt tehnologie plumb-acid facuti din elementi de 1,2V inseriati, materialul utilizat de regula este plumbul si printre elementi se toarna un material izolator ce contine de regula apa si acid sulfuric. Elementii de plumb au rolul de a capta energia electrica si de a o mentine pana in momentul cand este nevoie. Tehnologia din prezent permite crearea elementilor din calciu ce ii confera acumulatorului auto o durata de viata mai indelungata.

Un acumulator auto se utilizeaza in momentul cand mentinem radioul masinii pornit, a farurilor aprinse sau a altor dispozitive ale masinii fara a fi motorul pornit. Dar cel mai mult un acumulator auto este utilizat in momentul cand se porneste motorul. Rolul acumulatorului auto este de a roti electromotorul ce are rolul de misca arborele cotit si in felul acesta motorul porneste. Motoarele nu au suficienta putere pentru a se pune in miscare prin aprinderea combustibilului si necesita ajutorul unui motor electric, acesta fiind reprezentat de electromotor.

Dupa ce motorul este pornit, printr-o curea ce face legatura intre componentele rotative ale motorului si alternator, acumulatorul auto este incarcat la capacitate maxima. Alternatorul este o piesa rotativa cu rol de producere a energiei electrice necesare functionarii motorului si a dispozitivelor electrice cu care masina este echipata, in timp ce motorul se afla in miscare.

La inceputul erei automobilelor, in locul bateriei si a electromotorului se folosea pornirea manuala. Astfel la fiecare pornire a motorului era necesara invartirea unei manete pozitionate in partea din fata a automobilului pana cand acestea pornea, in timpul mersului curentul electric provenind de la alternator. Odata cu trecerea timpului si progresului tehnologic, s-a inventat acumulatorul auto ce avea ca rol oferirea de curent electric necesar pornirii motorului si astfel crestea confortul utilizatorului autovehiculului.

Masinile electrice sau hibride din prezent folosesc alt tip de acumulatori pentru stocarea energiei electrice, acumulatori litiu-ion, deoarece acestia se pot folosii in siguranta. Dar acest tip de acumulatori sunt mult mai scumpi, astfel ca masinile electrice sau hibride sunt mult mai scumpe decat cele clasice.

Acumulatorii ce se folosesc in ziua de azi pe masini ofera o sursa de curent mult mai puternica pentru a putea face fata cererii electromotorului -care este un mare consumator de curent- in functie de capacitatea cilindrica a motorului si tipul de carburan. Actionarea repetata a electromotorului fara ca motorul sa porneasca duce la descarcarea acumulatorului auto, astfel ca va fi necesara o incarcare acestuia printr-un redresor de la retea de curent electric sau pornirea ajutata de un “robot” pentru pornire.

Acumulatorii auto au diferite tensiuni si intensitati, in functie de tipul de autovehicul la care se utilizeaza. In principal acestea se determina in functie de dimensiunea motorului si de tehnologiile prezente pe masina respectiva.
Acumulatorii auto au o perioada de utilizare lunga, de regula de 3-6 ani, in functie de marca producatoare, a tehnologiei folosite la fabricarea lor si de gradul de utilizare a acestora. Tehnologia evolueaza permanent si acumulatorii auto sunt din ce in ce mai rezistenti, astfel ca au o perioada de utilizare mai lunga.

Acumulatorii auto te ajuta sa te pui in miscare!

Adaugat in: Auto & Moto

Comentariile sunt inchise.