Informatii generaliste despre cursul valutar BNR

convertor valutarWebsite-ul oficial al Bancii Nationale Romane ne ofera cursul valutar zilnic, fiecare administrator de site economic – financiar avand la dispozitie optiunea de a prelua cursul. Acesta este actualizat regulat, in fiecare zi dupa ora 13:00.

Pentru a putea clasifica principalele tipuri de curs valutar este necesar sa trasam o scurta definitie a acestui termen. Asadar, cursul valutar insumeaza tariful de cumparare sau de vanzare al unei monede, exprimat intr-o alta moneda, de obicei una care are cautare in randul publicului general.

Cursul oficial – in functie de cererea si de oferta pentru moneda nationala se stabileste un curs BNR oficial.

Cursul de schimb valutar – se mai numeste si „curs de piata”, el fiind divizat in doua marimi. Asa cum probabil va asteptati, una este stabilita pentru cumparare, in timp ce a doua este stabilita pentru procesul de vanzare.

-> Cursul de cumparare al intermediarului se mai cunoaste si sub sintagma de „cotatie BID”. In mod obiectiv, acesta este pretul pe care il stabileste intermediarul in momentul in care doreste sa cumpere o anumita moneda. Mai clar, prin conceptul „cotatie BID” ar trebui sa intelegeti pretul pe care il ofera intermediarul pentru o anumita valuta.

-> Cursul de vanzare al intermediarului, recunoscut in peisajul citadin sub denumirea de „cotatie ASK”. Spre deosebire de cotatia BID, clientii care doresc sa cumpere valuta de la intermediari ar trebui sa raporteze la cotatia ASK, acesta fiind pretul de vanzare pe care il promoveaza bancile sau casele de schimb.

In mod obiectiv, cursul valutar poate oscila in cadrul unei zile, de obicei el fiind influentat de evenimentele politice/ economice, precum si de interesul pe care il manifesta investitorii in momentul respectiv. Tocmai din aceasta cauza, inainte de a efectua o tranzactie este eficient sa apelati la cel mai bun convertor valutar pe care il gasiti in mediul online.

Eu am ramas impresionat de platforma www.curs-valutar-bnr.ro, locul in care am gasit un convertor profesionist. De ce spun ca este un instrument profesionist? In primul rand, am optiunea de a selecta conversii intre 30 de monede, lucru care imi este util in cadrul excursiilor. De asemenea, convertorul imi poate calcula rezultatul cu TVA sau fara, in functie de procentul pe care il introduc in chenarul adresat TVA-ului. Nu in ultimul rand, convertorul propus este unul care ofera rezultate exacte, in functie de data calendaristica pe care o completez.

Iar pentru ca majoritatea persoanelor sunt la curent cu prima clasificare pe care am efectuat-o, m-am gandit sa aduc in centrul atentiei un alt criteriu de distributie a cursului, respectiv termenul de plata.

In mod obiectiv, se cunosc doua tipologii:

Cursul la termen, denumit in limba engleza „Forward” – presupune un proces de negociere in avans, astfel incat ambele parti sa isi respecte intelegerea in momentul livrarii. Asadar, doua aspecte trebuie sa fie luate in considerare pentru o astfel de tranzactie, respectiv stabilirea termenului de livrare & achitare a valutei, dar si a cursului la care se raporteaza ambii colaboratori.

Cursul la vedere, denumit in limba engleza „Spot” – presupune ca tranzactia sa se efectueze dupa cursul zilei respective, fara a fi nevoie de o negociere in prealabil. Ambele parti angrenate in tranzactie iau in calcul cursul zilnic oferit de BNR.

Adaugat in: Business

Un comentariu

  1. sandu says:

    Imi place site-ul de curs valutar recomandat http://www.curs-valutar-bnr.ro, eu foloseam altul…