Informatii despre jocurile puzzle

Ce sunt jocurile puzzle?

Un joc puzzle este un joc de strategie dominanata, un joc distractiv cu un singur raspuns corect. Chiar si atunci cand pare ca exista mai mult de o posibilitate, cel care a realizat jocul a avut in minte o singura posibilitate. Indiferent de joc, de dificultatea acestuia, este sigur faptul ca trebuie sa existe o solutie, o modalitate de a obtine tabloul final. Pentru orice jucator, distractia se afla in gasirea strategiei dominante, iar pentru proiectant, provocarea este de a gasi locul potrivt pentru strategie, undeva intre banal si mila.

Daca in urma cu foarte multi ani aceste jocuri puzzle erau doar de aventura, destul de simple, de-a lungul timpului totul a evoluat, si astfel au aparut mai multe tipuri de jocuri incepand de la puzzle copii si bebelusi cu teme speciale pentru acestia , pana la jocuri  puzzle  de actiune, strategie cu grad ridicat de dificultate.

Putem face o clasificare pentru  jocuri puzzle  in functie de abilitatile jucatorilor:

–         matematica ( aritmetica, logica, spatiu, sudoku, puzzle-uri de sah, labirinturi) etc.

–         fizica  ( aici se incadreaza unul dintre cele mai cunoscute jocuri  din acest moment, Angry Birds)

–         camp vizual ( puzzle-uri cu obiecte ascunse)

–         limba ( puzzle cu cuvinte incrucisate sau cautare de cuvinte)

–         sens si situatii comune ( ghicitori, jocuri de aventura, vanatori de comori).

Domeniile de mai sus sunt atat de variate incat le putem imparti pe fiecare in mai multe tipuri de jocuri. De fapt exista atat de multe categorii de jocuri puzzle incat este imposibil sa le listez pe toate intr-un singur articol.

In functie de clasificarea procedurii de proiectare, dupa parearea mea, exista trei grupe de baza, si anume:

La o extrema avem jocuri puzzle de procedura. Proiectantul realizeaza mecanica de baza dupa care permite calculatorului sa le puna impreuna pentru a realiza de mai multe ori, la intamplare, jocuri puzzle pentru jucatori.

La cealalta extrema sunt jocuri puzzle eterogene. Jocurile de aventura sunt cele mai bune exemple pentru acest tip de puzzle iar rezolvarea acestora necesita o combinatie de bun simt si de gandire laterala.

Intre aceste extreme, exista jocuri  puzzle combinatorice. In acest caz mecanica de baza este reutlizata in mai multe multe combinatii. Nivelurile sunt atent realizate pentru a se incadra in aceasta categorie. Principiile de proiectare din spatele acestui tip de joc de puzzle se aplica la toate jocurile si ajuta designerii sa se concetreze pe aspectele mecanice si structurale ale unui joc.

Adaugat in: Diverse, Jocuri

Comentariile sunt inchise.