Incepand din 2015, pirateria nu mai constituie o infractiune penala in UK

Dupa ce s-a discutat intens posibilitatea inaspririi pedepselor impotriva pirateriei, iata ca guvernul de la Londra revine asupra deciziei si renunta definitiv la orice sanctiune penala impotriva acestui delict. Copierea ilegala a filmelor, a muzicii si a jocurilor video nu mai constituie o infractiune penala, pedepsele adoptate in trecut neavand niciun efect pozitiv in randul inculpatilor.

Fata de legislatia care impunea pedepse destul de aspre, iata ca guvernul britanic a apelat la asa-zisele scrisori de atentionare. Va numarati printre englezii care obisnuiau sa pirateze fisiere? Nu va faceti griji, incepand din anul 2015 veti primi in casuta postala niste atentionari care vor avea un ciclu repetitiv. Nu v-ati reconsiderat pozitia in fata acestor fapte care nu sunt tocmai morale? Nu-i nimic, atentionarile in cutia postala de doar patru ori, perioada in care nu veti achita amenzi si nu veti fi sub stricta supraveghere a organelor legale.

Sa fiu sincer, Marea Britanie era ultima tara la care ma asteptam sa adopte o astfel de strategie impotriva pirateriei, programul VCAP, asa cum poarta numele aceasta noua abordare a guvernului britanic, nefiind nimic altceva decat un proiect mult mai bland decat vechile legi. Conform publicatiilor locale, din programul VCAP fac parte companii mari din domeniul telecomunicatiilor precum TalkTalk sau BT, lor urmand sa li se alature si alti operatori locali cu o cota de piata mai mica.

Chiar daca abordarea unei strategii mai blande nu implica o modelare rapida a utilizatorilor, se pare ca VCAP este un proiect pe termen lung prin care se doreste o educare adecvata a publintaicului t.

Nu va faceti iluzii desarte, pirateria nu va deveni un subiect legal in Marea Britanie, mai ales daca ne raportam la numeroasele initiative prin care guvernul incearca sa starpeasca principalele surse de piraterie. Initiativa se adreseaza mai degraba utilizatorilor de rand, acelor persoane care obisnuiau sa descarce programe si fisiere multimedia pentru uz propriu. Acestia nu vor mai raspunde in fata legilor insa este de asteptat ca, in perioada urmatoare, strategia sa dea roade si publicul sa devina mult mai receptiv la ceea ce britanicii numesc „curatarea internetului”.

Nu o sa traduc toate acestea in cazul utilizatorilor romani pentru ca oricum legislatia noastra nu impune anumite pedepse pentru piraterie sau, daca exista astfel de legi(nu sunt tocmai informat din acest punct de vedere), ele cu siguranta nu sunt aplicate!

In atare conditii, care ar fi solutia perfecta pentru a starpi pirateria incurajand achizitia de programe, aplicatii si fisiere multimedia?

Adaugat in: Internet

Comentariile sunt inchise.