O sa ma adresez atat celor care lucreaza in diverse firme cat si patronilor acestora, echipamentele de protectie avand un rol esential in siguranta muncitorilor. Nu am o experienta mult prea vasta in acest domeniu, pur si simplu nu mi-a fost dat sa muncesc pe teren, intr-o uzina sau combinat, insa m-am documentat pe aceasta tema in urma unei intamplari mai putin fericite. Nu o sa intru prea mult in detalii, singurul lucru pe care vreau sa-l mentionez este ca alegerea necorespunzatoare a echipamentului de protectie putea conduce la decesul unei cunostinte.
Indiferent ca lucrati in domeniul electric/electronic, siderurgic, constructiilor sau chimic, este foarte important sa va asigurati trupul inainte de a patrunde pe campul de munca. Stiu ca firmelor le este impusa echiparea tuturor angajatilor cu echipamente de protectie insa mai stiu ca multi dintre ei nu tin cont de aceste norme, ba chiar prefera sa angajeze personal la negru si sa-l foloseasca exact ca pe sclavii din perioada romanilor. Nu ar trebui sa va lasati indusi in eroare de aceste practici, sanatatea la locul de munca primand de fiecare data. Sunteti angajatul unei companii sau intentionati sa lucrati in cadrul unei anumite firme si nu vi se garanteaza echipamente de protectie in confirmitate cu legislatia aflata in vigoare? Convingeti-va patronul ca trebuie sa respecte normele, solicitati-i echipamentul necesar sau plecati cat ati spune „peste”.
Daca tot aminteam intr-o fraza anterioara de un eveniment neplacut din viata unei cunostinte, eveniment care putea avea urmari mult mai grave, am sa va spun si ce anume i-a savat viata. Este vorba despre o pereche de bocanci cu rezistenta sporita la electricitate, lipsa acestor accesorii vestimentare din dotare fiindu-i fatala de altfel. Am cautat cateva magazine de profil, am incercat sa inteleg mai bine fenomenul si v-am alcatuit o scurta lista cu bocanci de protectie.
1. Bocanci de sudor
Meserie de sudor nu este deloc usoara pe cat se crede, presupune in primul rand multa indemanare si multa putere de munca. Ganditi-va la un angajat al unui combinat siderurgic si la sutele de sarcini pe care trebuie sa le indeplineasca. La fel de important este ca fiecare sudor sa detina un echipament adecvat, iar in cazul articolelor de incaltaminte de protectie, o pereche de bocanci cu protectie antistatica si mecanica este o alegere foarte buna. Bocancii din imagine sunt confectionati din piele de bivol, dispun de o captuseala menita sa ofere o protectie sporita la socurile mecanice, talpa este confectionata din poliuretan de calitate iar sistemele de prindere vor desavarsi protectia impotriva pericolelor.
Pret: 121 lei
2. Bocanc de protectie universal
Nu sunt dedicati unui anume tip de activitate, de aici si multiplele intrebuintari ale acestui produs. Acest model de bocanc poate fi utilizat de aproape orice angajat intr-o intreprindere, spun aproape pentru ca exista si o conditie de baza, normele prevazute de lege sa se incadreze in tipul protectiei oferite de acest tip de incaltaminte. Este mai mult decat rezistent si poate fi utilizat la fel de bine si pe timp de iarna, interiorul fiind prevazut cu o captuseala care ii confera o rezistenta sporita la temperaturile scazute. Materialul de baza este pielea de bivol, un material rezistent la socurile electrice si mecanice. De asemenea, talpa este confectionata din poliuretan rezistent si este prevazuta cu o serie de riduri menite sa-i sporeasca aderenta.
Pret: 114 lei
Am ales aceste doua modele de incaltaminte de protectie prin prisma calitatii aratate si demonstrate, dar mai ales pentru ca ele pot deveni un set viabil pentru orice muncitor. Daca primul model enuntat este ceva mai lejer si poate fi utilizat in orice sezon, cel de-al doilea va permite sa patrundeti chiar si intr-un mediu de lucru in care temperaturile sunt foarte scazute.
Citeste si