Ganduri in avans: De ce sa alegem colindele in engleza cand avem alternative autohtone?

Nu exista roman care in viata lui intreaga sa nu fi auzit macar un colind. Nu exista roman care sa nu stie macar cinci titluri sau cinci versuri. Aproape ca nu exista roman care sa nu fi primit vreodata bunavestire a nasterii Domnului Iisus Hristos prin glasurile colindatorilor. Nu exista roman care sa nu fi mers macar odata cand era copil cu colindul… Aproape.

Aceste colinde sunt specifice mai ales mediului rural. Blaga afirma la un moment dat faptul ca “vesnicia s-a nascut la sat”. O fi avut dreptate? Eu zic ca da. Multa dreptate de fapt. Mediul urban nu a facut decat sa preia traditia si sa o transforme in ceva comercial sau mai rau, sa uite total de valorile romanilor si sa inceapa sa preia din ce in ce mai mult. Astfel am ajuns sa avem colinde de Craciun cantate in engleza, mesaje de Craciun in engleza, felicitari in engleza si asa mai departe.

Vorbim de Mos Craciun copiilor, care oricum afla la varste de 7-8 ani ca acesta nu exista si nu le facem decat rau cu asta. De ce nu le-am zice ca urmand traditia Sfantului Nicolae de Craciun incercam sa fim mai buni cu cei dragi si ca incercam sa daruim? Oare de ce nu i-am invata sa daruiasca mai departe, copiilor sarmani? Suntem modernisti si ne plece sa avem copii rasfatati. Bineinteles, sub pecetea acestui stil de viata niste rasfatati vor creste. Invatati copiii sa daruiasca in primul rand.

Revenind la colinde, lasati deoparte englezismele! Renuntati la colindele in engleza si reveniti la colindul romanesc, traditional. La colindul cu mesaj care poate ajunge in sufletul celui mai mare pagan. La colindele pentru Hristos, nu pentru Mos Craciun. Sa revenim la noi, sa revenim la vesnicie. Pentru ca daca nu o facem, vom ajunge “europeni” si in scurt timp vom uita de mandria de a ne numi ROMANI.

Adaugat in: Diverse, Interesant

Comentariile sunt inchise.