Experiment SEO: “Viteza” este un factor important!

Să fiu sincer, am fost cam sceptic, nu am dat o așa mare importanță vitezei de încărcare a site-ului, pentru că nu aveam niciun motiv să o fac, nevăzând beneficiile aduse, de care, nu știam foarte multe acum vreo 2-3 săptămâni.

Aruncând ochii pe raporturile Google Webmaster’s Tools, am remarcat câteva chestii extrem de importante pe care le-am trecut cu vedere, adică, nici măcar nu gândeam la așa ceva, și mai ales, la cum pot influența timpii de încărcare întregul proces SEO. Haideți să vedem…

Timpi de încărcare mici = Activitate crawleri MARE

Obișnuiesc să țin câte un ochi pe Webmaster Tools, recunosc, mai rar, undeva la 2-3 săptămâni deoarece timpul nu prea îmi permite, pentru a nu fi surprins de posibile erori ale crawlerilor ce apar în timp și involuntar, astfel, o greșeală apărută de curând, se poate repara mult mai ușor. Acum, vă voi arăta și vă voi da câteva exemple concrete:

  • Cu cât timpii de încărcare sunt mai mari, cu atât paginile accesate de crawleri sunt mai puține

Dacă vă uitați la ultimul grafic, generat de Webmaster Tools, veți vedea că timpii de încărcare (Mai mari, subliniați cu roșu), nu sunt proporționali cu activitatea crawlerilor desfășurată pe site, și mai exact, cu numărul paginilor accesate.

Apoi, uitați-vă la primele două grafice, cu numărul paginilor accesate și numărul de KB descărcați de crawleri într-o zi, și veți vedea niște scăderi destul de semnificative. Din păcate, site-ul meu este destul de nou, astfel, scăderile nu par extreme demari, însă, voi veni cu noi grafice pentru a analiza și a vă prezenta și vouă, mai ales celor mai “necredincioși” cum stau lucrurile.

  • Cu cât timpii de încărcare sunt mai mici, cu atât activitatea crawlerilor crește mai mult

Sublinierile marcate cu albastru, vă arată cum acvititatea crawlerilor crește, odată cu scăderea timpilor de încărcare a paginilor, sau reducerea timpilor de încărcare să mă exprim mai bine, că parcă îmi aud iarăși vorbe că sunt „agramat”. Deasemenea, după ce vă uitați la ultimul grafic, veți vedea că odată cu reducerea timpilor de încărcare, activitatea crawlerilor (Primul grafic), este îmbunătățită semnificativ.

Ce înseamnă asta pentru Crawleri și pentru vizitatori?

Pentru vizitatori acest factor pare a fi decisiv, adică imaginați-vă că niciun vizitator nu va aștepta 20-30 secunde pentru încărcarea unei pagini, e ceva absurd, și de asta depinde dacă vizitatorul va sta sau nu pe site-ul vostru. Din punctul de vedere al Crawlerilor, timpii  de încărcare sunt și ei foarte importanți. Cu cât timpii de încărcare sunt mai mici, cu atât activitatea crawlerilor pe site, adică indexare de noi pagini, indexare de noi cuvinte cheie, actualizare de link-uri etc, este mai mare, și asta nu poate să vă aducă decât beneficii.

Verificarea timpilor de încărcare a site-ului

Nu voi intra în amănunte aici și vă voi prezenta cele mai importante unele cu care puteți verifica acest lucru:

  • Google Page Speed Tool
  • ySlow
  • Firebug pentru Chrome și Firefox

Nu recomand comprimarea fișierelor CSS!

Comprimarea fișierelor CSS pentru reducerea timpilor de încărcare mi se pare cea mai mare tâmpenie, din simplul fapt că toate liniile goale, ce vă ajută să navigați prin codul sursă, vor fi înlocuite cu virgulă, pentru a reduce dimensiunea fișierelor. Este absurd, deoarece la o posibilă dorință de a modifica fișierele CSS, vă va fi aproape imposibil deoarece codul va arăta pur și simplu infect. Nu recomand acest lucru, și beneficiile aduse deasemenea sunt foarte mici, dacă scutiți 5-10 KB.

Sfaturi generale:

  • Utilizați CSS-uri și JS-uri externe și structura HTML realizată din DIV-uri nu tabele.
  • Optimizați imaginile. Recomand redimensionarea lor inainte de a fi urcate pe server și nu doar micșorate prin HTML.
  • Încercați să vă organizați codul sursă, fie el HTML, PHP, CSS. Citiți și ce am spus despre reducerea dimensiunii fișierelor CSS de mai sus.
  • Încercați să folosiți un host decent. Prețurile nu sunt mari, undeva la 5-6 Euro/lună găsiți host destul de bun.
  • În cazul bazelor de date, optimizați-le și goliți câmpurile inutile generate automat la cel mult 30 zile.
  • Evitați Flash-urile complexe, headere mari animate sau alte chestii inutile.
  • Nu populați blogul cu widget-uri inutile gen: Calendar, curs valutar, akismet pe prima pagina sau alte plugin-uri ce vor încărca pagina.

Alte sfaturi utile, aștept și de la voi, mie cam astea mi-au venit în minte pe moment.

Concluzii

Cu toții avem de învățat. Am observat acum că timpii de încărcare a unei pagini sunt destul de importanți în SEO și Google nu prea a glumit când a spus că va fi o funcție destul de importantă a algoritmului. Acum cred. Așa că, nu vă zgârciți să plătiți pentru un host decent. Este un factor destul de important și nu merită să-i dați cu piciorul.

Adaugat in: Google, Internet, SEO

Comentariile sunt inchise.