Este tigara electronica un aliat impotriva fumatului?

In ultimii opt ani in Romania se inregistreaza o scadere importanta a numarului celor care se declara a fi fumatori, releva un studiu recent. Acest lucru este unul extrem de imbucurator. Am citit cu totii articole si studii despre metode ideale prin care ni se promite renuntarea completa la fumat in timp scurt si fara efectele colaterale pe care le presupune acest lucru. Printre cele mai cunoscute si recomandate de catre medici se afla: plasturii cu nicotina, guma de mestecat cu nicotina, injectii, suplimente alimentare. Succesul acestora nu este insa garantat si depinde de numarosi factori, unii dintre ei independenti de vointa celui care vrea sa renunte.

In ultimii ani si-a facut loc pe aceasta piata un concurent care inregistreaza cotre de popularitate din ce in ce mai ridicate: e vorba de tigara electronica. Aceasta este un dispozitiv care asigura aceleasi senzatii ca si o tigara clasica, dar nu contine aceleasi substante daunatoare (gudron, monoxid de carbon etc). Foloseste principiul vaporizarii unui lichid care contine diverse concentratii de nicotina, eliminand doar aburi. Datorita acestui fapt ea este acceptata in majoritatea locurilor publice (trebuie consultata insa separat legislatie fiecarei tari, existe si unele limite). Desi exista o paleta larga de modele, unele dintre ele sunt contrafacute sau nu sunt supuse unui control calitativ strict. unul dintre cele mai cunoscute tipuri de acest fel este tigara electronica Ego, care se remarca printr-o autonomie ridicata.

S-a spus despre aceste dispozitive ca pot asigura tranzitia catre renuntarea totala la fumat. Un studiu publicat de revista BMC Public Health (o revista de specialitate care trateaza subiecte de studiu in domeniu sanatatii) releva ca in urma unei cercetari efectuate de o echipa medicala italiana s-a constatat ca aproximativ 55% dintre participanti au reusit sa renunta la fumatul clasic sau au diminuat numarul de tigari fumate cu ajutorul tigarilor electronice. Cu alte cuvinte exista o relatie de inversa proportionalitate intre cele doua tipuri de fumat pentru o majoritate relevanta intr-o anumite masura.

Pe de alta parte nu exista niciun studiu care sa ateste faptul ca tigara electronica este sigura in totalitate, desi exista presiuni asupra producatorilor de a efectua o asmenea cercetare in vederea acceptarii la comercializare pe anumite piete. In urma parcurgerii si altor informatii similare nu se poate concluziona ca tigara electronica ajuta in toate cazurile in ceea ce priveste renuntarea la fumatul clasic, dar intr-o mica masura poate contribui la acest lucru. Trebuie retinut ca nu exista o metoda sigura, infailibila pentru aceasta. Putem alege dintr-o varietate de metode pe cea care ni se potriveste si o putem adapta in functie de necesitati. Cel mai important este sa exista vointa in acest sens.

Adaugat in: Interesant, Sanatate, Shopping

Un comentariu

  1. Noname says:

    Cu siguranta renuntarea la fumat tine in primul rand de motivatia si vointa fiecaruia, insa tigara electronica poate asigura scaderea treptata a cantitatii de nicotina, pana la zero, deci il poate ajuta pe fumator sa renunte la dependenta fizica. Mai exista dependenta psihologica si cea gestuala… Chiar daca nu garanteaza ca te ajuta sa scapi de acest viciu, ea este totusi o alternativa mult mai putin nociva decat tigara cu tutun, o spun din ce in ce mai multe studii si mai multi medici.