Espressoare cu site presurizate sau espressoare cu site nepresurizate

Stim deja ca marea diferenta dintre o cafetiera si un espressor este ca cel din urma prepara cafeaua pe baza de presiune. Din aceste motiv ni se poate parea bizar ca acesta sa foloseasca site sau filtre nepresurizate pentru ca termenii ne pot dezorienta. Cu toate acestea, exista espresoare care folosesc site ori filtre presurizate si altele care le folosesc pe cele nepresurizate.

Va intrebati probabil care e diferenta intre ele. Sitele presurizate au o singura gaura pe fundul lor, care poate fi mai mica sau mai mare. Cele nepresurizate au mai multe gauri care pot acoperi intregul fund al sitei ori doar o parte dintre el. Din nou, ne putem trezi intr-o confunzie. Care dintre aceste site sunt mai bune!?

Gandindu-ne la procesul prin care cel mai bun espressor de cafea functioneaza, ne-am putea gandi ca sitele presurizate sunt mai bune decat cele nepresurizate. Nu e chiar asa. Pentru a se face un espresso, apa este impinsa cu presiune intr-un boiler cu apa fierbinte si de acolo aceasta ajunge in sita in care cafeaua este tinuta intr-un mod compact.

Pentru ca toate aromele sa se scurga in ceasca de cafea, presiunea setata de utilizator sau producator, pe care o dezvolta espressorul, trebuie sa nu intampine nici un obstacol pe parcursul extractiei. Urmand aceasta logica,  sita in care e compactata cafeaua ar fi principalul obstacol insa unul necesar pentru a putea pastra cafeaua cat mai proaspata.

Dupa cum am spus, normal ar fi ca presiunea sa ramana aceeasi pe toate perioada realizarii espresso-ului. Ca atare, o sita sau un filtru cu cat mai multe gauri ar fi mai indicat decat unul cu o singura gaura, care reprezinta o „piedica” in calea acesteia.

Ajungem astfel la concluzia ca o sita depresurizata este mai buna decat una presurizata. In felul acesta erogarea uleiurilor si aromei din cafea se face natural, fara nici o fortare, iar produsul este de o calitate mai inalta. Evident, o sita presurizata nu va scadea presiunea apei fierbinte care intra in filtru ci o va mari insa va micsora fluxul de apa fierbinte. Se creaza astfel o presiune suplimentara care afecteaza gustul, iar crema este distrusa.

Din pacate, multi dintre producatori nu mentioneaza ce tip de filtre au espressoarelor. Cu toate acestea, putem sa ne dam seama prin simpla desfacere a acestuia si verificarea sitei. Uneori ne putem insela in legatura cu numarul gaurilor pentru ca unele site au doar o gaura si mai multe punctulete care seamana cu alte gaurele. Daca le punem in lumina se poate observa foarte simplu cate gauri au.

Paradoxal, sunt persoane care prefera gustul espresso-ului facut de un espresor cu sita presurizata astfel incat va recomandam ca inainte sa alegeti tipul aparatului, din acest punct de vedere, sa incercati la altcineva ce gust are produsul facut de aparatul pe care vreti sa il cumparati sau sa consumati produse realizate de ambele tipuri de espressoare pentru a va da seama ce cautati.

Avand in vedere ca pretul unui espressor de calitate este mai mare decat al unei cafetiere, e bine sa comparati si gustul unei cafele simple facute de o cafetiera cu cel al unui espresso. Exista posibilitatea sa avem surprize si din acest punct de vedere.

Adaugat in: Marketing, Tech

Comentariile sunt inchise.