Era conexiunilor USB fara fir infloreste din nou

Venirea primaverii nu este similara doar cu trezirea naturii la viata, se pare ca si domeniul IT este presarat de cateva renasteri asteptate de mult timp de catre utilizatori. In materie de conexiuni, versiunea standard USB fusese lansata ca o solutie de conectare a device-urilor fara cablu, popularitatea sa fiind mai mult decat evidenta. La data lansarii, standard USB era si inca este dependent de cablurile din cupru, aceasta situatie fiind indelung discutata de ingineri in vederea obtinerii unor performante mai avansate.

Din fericire pentru noi, cei care utilizam intens device-urilor mobile si dorim sa scapam de cabluri, standard USB primeste o noua versiune, mult mai bine pusa la punct, mult mai performanta si mult mai…lipsita de fire ­čÖé

In aceste conditii, aveam parte de un nou level in materie de conectivitate, tehnologia prin care cablurile au fost inlocuite de versiunea wireless USB fiind cunoscuta de majoritatea pasionatilor de tehnologie. Conform datelor tehnice, Wireless USB este capabil sa transmita datele la o viteza de aproximativ 480 Mbps, in conditiile in care device-ul se afla la cel mult trei metri departare, sau la o viteza de 100 Mbps, in aceste conditii distanta maxima crescand pana la 10 metri.

Detaliile tehnice pot parea inegalabile, insa USB Implementors Forum doreste sa treaca la un next level si promite dezvoltarea unei tehnologii care sa ne permita transferuri de date mult mai rapide si mai flexibile. Batranul Wireless USB mizeaza pe standardul Ultra-Wideband, un standard promovat de WiMedia Alliace, in timp ce noua tehnologie va miza pe standardul MA-USB(Media Agnostic USB) si va fi capabil sa utilizeze mult mai multe infrastructuri radio.

Daca infrastructura clasica utiliza benzile radio a caror frecventa era cuprinsa intre 3.1 GHz si 10.6 GHz, se pare ca MA-USB va fi capabila sa utilizeze atat banda Wi-fi, cat si conexiuni WiGig sau alte standarde ce urmeaza a fi dezvoltate ulterior. In atare conditii, putem sa ne asteptam ca vitezele sa ajunga pana la 10 Ggps, target-ul pe care si l-a impus versiunea USB 3.0.

Acum vine si vestea mai putin buna, USB Implementors Forum anuntandu-ne ca o prima versiune a tehnologiei MA-USB va fi lansata abia in cursul anului urmator, astfel ca, cel putin pentru moment, ar fi cazul sa ne multumim cu viteze de maxim 480 Mbps si sa asteptam cu nerabdare anunturile facute de marii producatori de echipamente IT.

Adaugat in: Tech

Comentariile sunt inchise.