Discriminare la angajare

Se fac discriminari la angajare? Deciziile legate de angajarea unei persoane pe un anumit post sunt dictate de prejudecati? Sunt unii favorizati pe considerente mai degraba neprofesionale?

Raspunsul la toate trei intrebarile este: de multe ori DA.

Insa, eu am o problema cu cei care se plang ca sunt discriminati. Daca veti cauta pe forumurile de specialitate, veti vedea cate categorii diferite de candidati se plang ca nu sunt acceptati de angajatori, deoarece fac parte dintr-o minoritate putin agreata.

Unii spun ca nu sunt acceptati petru ca sunt prea tineri, dar, paradoxal, altii se plang ca ar fi refuzati pentru ca sunt prea batrani (40-55 ani, de regula).

Unii spun ca de ce nu ii angajeaza nimeni fara experienta, insa, din nou, paradoxal, sunt cei care se plang ca angajatorii nu ii vor pe cei cu experienta, deoarece ar vrea prea multi bani.

Unii pentru ca sunt femei, altii pentru ca sunt barbati.

Unii pentru ca au pus poza in CV, altii pentru ca nu au pus.

Unii pentru ca au trimis scrisoare de intentie, altii pentru ca nu.

Unii pentru ca sunt casatoriti, altii pentru ca nu sunt.

Unii pentru ca sunt studenti, altii pentru ca sunt pensionari.

Categoriile profesionale si sociale care se considera discriminate si defavorizate acopera practic intreaga paleta, incat daca ar fi sa ne luam dupa aceste mesaje, am putea trage concluzia ca angajatorii de fapt nu vor sa angajeze pe nimeni. Ma intreb atunci, cum de, totusi, majoritatea populatiei active are un loc de munca?!

Sa ne intelegem, este realiatea si recunosc: discriminare exista, uneori prejudecatile dicteaza deciziile de angajare si mai exista oameni cu putere de decizie care angajeaza cate o `pila` care nu neaparat corespunde profesional postului respectiv.

Insa, motivul pentru care tu inca nu ti-ai gasit un job pe masura competentelor tale NU este discriminarea! Accepta acest lucru, treci peste  eventualele neplaceri pe care le-ai avut din acest motiv, semnaleaza-le acolo unde trebuie (ITM etc) si continua pe calea ta.

Cine este un patron sau HR-ist cu prejudecati sa iti spuna tie ca esti prea tanar sau prea batran? Ca esti bun sau nu? Ca meriti sau nu acel post?

Daca persoanele cu decizie din acea companie NU vad ca tu esti omul potrivit pentru acel job, crezi ca acela este locul potrivit pentru tine, ca te-ai simti bine printre astfel de oameni? NU! Tu meriti mai mult, tu trebuie sa iti continui cautarile, pana ce vei gasi compania si seful care te merita!

A invoca discriminarea, chiar reala, pentru a ne justifica esecurile, nu este altceva decat o autolimitare. Iti pui singur bete in roate, pierzi timpul cu lamentarile, in loc ca acel timp sa il investesti in educatia si dezvoltarea personala.

Retine vorbele lui Nietsche: CE NU MA OMOARA, MA FACE MAI PUTERNIC.

Fiecare CV nevizualizat, fiecare interviu ratat, fiecare job neofertat, toate acestea de fapt te aduc mereu cu un pas mai aproape de telul tau: jobul pe care il meriti si care te va propulsa spre cariera ta de vis.

Trebuie sa te implici, sa inveti permanent, sa iti imbunatatesti Cv-ul, aptitudinile, competentele, cunostintele si, mai ales, sa fii perseverent, sa nu renunti niciodata. Jobul tau te asteapta. Intinde doar mana si este al tau

Adaugat in: Business, Diverse

Comentariile sunt inchise.