Fluviul Dunarea a fascinat de-alungul timpului numerosi turisti si exploratori din intreaga lume. Acest lucru se datoreaza in primul rand deltei pe care acest fluviu o formeaza la intalnirea sa cu Marea Neagra. Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra (Germania) si probabil datorita acestui lucru in ziua de azi majoritatea turistilor straini ce vin sa viziteze delta Dunarii sunt de origine germana. Pe traseul sau, Dunarea strabate si patru capitale mari ale Europei: Viena, Budapesta, Bratislava si Belgrad, oferind peisaje superbe si seri minunate turistilor ce aleg sa faca o croaziere pe Dunare din Germania pana in inima deltei.
Delta Dunarii are o suprafata totala de 5050 kilometri patrati pe iar cea mai mare parte a ei apartine de regiunea Dobrogei si foarte putin in partea Ucrainei. Datoria aluviunilor aduse de catre fluviul Dunarea, suprafata totala a deltei creste in fiecare an cu aproximativ 40 de kilometri patrati.
Odata ce Dunarea a ajuns in dreptul satului Patlageanca , acesta se bifurca in doua brate si anume Bratul Chilia la nord si Bratul Tucea la sud, care mai apoi prin zona Ceatal Sfantu Gheorghe, se imparte in Bratul Sulina si Bratul Sfantul Gheorghe. Practic, la despartirea bratelor incepe delta Dunarii, iar orasul Tulcea care se afla in imediata apropiere este cunoscut si drept “Poarta catre delta Dunarii”. In portul acestui oras acosteaza in fiecare sezon zeci de vase de croaziere pline cu turisti straini, dar si romani, dornici sa vada minunile deltei. Se spune ca cel mai frumos rasarit pe care il poti vedea intr-o viata este rasaritul unei zile de vara direct din inima deltei si de preferat de pe puntea unui vas de croaziera.
Este adevarat ca majoritatea turistilor aleg sa plece in delta fie direct din orasul Tulcea, fie din localitatea Murighiol situata la cativa zeci de kilometri de oras. La fel de adevarat este si faptul ca Bratul Chilia (cel care se desparte cu 11 kilometri inainte ca Dunarea sa ajunga la Tulcea) este bratul el mai putin vizitat de turisti, dar acest lucru nu inseamna ca pe acest brat delta este mai putin atractiva, din contra, aici lucrurile s-au schimbat foarte putin, iar turistii dornici de natura pura si de asezari simple si linistite se pot relaxa la o partida de pescuit fara sa fie intrerupti de alte barci sau nave cu turisti. Bratul Chilia este cel care formeaza granita cu Ucraina si cel care transporta 60 la suta din apele si aluviunile Dunarii. Lungimea totala pe care o are acest canal este de 104 km. De-a lungul sau s-au construit numeroase asezari iar cele mai importante dintre acestea sunt: Patlageanca, Ceatalchioi, Palazu, Pardina, Chilia Veche si Periprava.
Bratul Sulina se afla chiar in mijlocul Deltei Dunarii, dar fata de bratul Chilia acesta are un curs al apei rectiliniu, fiind intretinut in permanenta pentru navigatia maritima. Lungimea totala pe care o are este in jur de 71 de kilometri, dar transporta 18% din intregul volum de apa al fluviului Dunarea. De-a lungul anilor pe ambele maluri ale bratului s-au ridicat urmatoarele localitati: Ilganii de Sus, Maliuc, Gorgova, Crisan, Vulturu, Partizani si Sulina.
Bratul Sfatul Gheorghe este orientat in partea de sud-est si are o lungime totala de 112 kilometri. Dupa bratul Sulina, la numar de turisti veniti sa vada creatiile naturii se afla bratul Sfatul Gheorghe. In cazul in care vreti sa faceti o mica calatorie, sau mai bine zis o mica vacanta de relaxare in Delta Dunarii va recomand sa mergeti la Sfatul Gheorghe. Aceasta asezare de tip pescareasca va poate influenta intr-un mod pozitiv si va poate relaxa cu aerul linistitor specific satelor din delta unde timpul pare ca a stat in loc.
Trebuie sa recunoastem faptul ca Delta Dunarii este un loc aparte, un loc unde intalnim tot felul de vietuitoare, de la pesti (apropo, unele specii precum scrumbia sau sturionul urca din Marea Neagra spre Dunare in anumite perioade ale anului pentru a-si depune icrele), pasari (acestea reprezinta dupa parerea multor specialisti principala atractie a deltei) la porci mistreti, cai salbatici, broaste testoase si multe alte animale.
Delta Dunarii este fara nici o indoiala, locul perfect pentru relaxare si explorare, iar acest lucru vi-l poate conforma si cel mai renumit blogger de travel din Romania, Razvan Pascu. De asemenea, puteti citi pe blogul sau experienta, dar si parerile unui turist in delta Dunarii (mai exact la Sf. Gheorghe).
Citeste si