De ce nu pot asculta manele

Manelele au devenit un subiect destul de controversat, polemicile iscate in ultima perioada fiind mai mult sau mai putin benefice. Ce-i drept, sunt unul dintre contestatarii acestui gen muzical si voi incerca sa-mi argumentez parerea in randurile ce urmeaza. Discutam despre o muzica inspirata din mai multe genuri, o muzica ce pare sa fi prins destul de bine pe piata locala si care se bucura de un succes mai mare decat merita. As indrazni sa compar muzica anilor 70-80, muzica pop din prezent sau chiar muzica rock de cea mai buna calitate cu manelele insa am vaga impresie ca as pata reputatia unor artisti si trupe care muncesc ani de zile pentru a le oferi fanilor piese care sa trezeasca amintiri, sa contureze vise si sa imparta iubire peste mari si tari.

Revenind asupra manelelor, voi enunta cateva dintre motivele personale pentru care evit pe cat se poate acest gen muzical.

1. Nu pot fi de acord cu promovarea inculturii

Imi amintesc momentele din copilarie, in voga erau mult mai putine manele iar maniera loc de atacare a pietei muzicale era destul de pasnica. Ce-i drept, majoritatea dintre noi vor recunoaste macar odata ca au fost pusi in situatia de a asculta manele, multi afirmand ca niciodata nu s-au simtit atrasi de acest gen muzical. Anii au trecut, muzica mi-a fost alaturi zilnic si am reusit sa-mi conturez anumite preferinte, preferinte care nu au nicio legatura cu manelele. De ce incultura? Pentru ca majoritatea celor care asculta DOAR manele au un nivel educational precar! Pentru ca manelele sunt melodii facute pe genunchi care promoveaza doar femeile, bautura si banii! Pentru ca versurile unei manea cred ca pot fi realizate de 60% din populatia acestei tari! Pentru ca cei care canta manele fac parte din aceeasi oala cu ascultatorii!

2. Manelele sunt un gen muzical derivat, fara personalitate

In caz ca mai exista dubii in acest sens, manelele imbina in mod neplacut trei elemente: incultura, muzica lautareasca si muzica turceasca. Mai mult de atat, sunt multe melodii copiate cap-coada, un exemplu in acest sens fiind dezbatut in presa acum cativa ani, Liviu Guta(sau care o fi numele sau real) lansand o ‘piesa’ cu aceeasi linie melodica si versuri traduse dintr-o melodie indiana(sper sa nu ma insel). Ce-i drept, ascultatorii de manele nu se vor gandi niciodata la aceste aspecte, vor considera intotdeauna ca artistii lor favoriti sunt extrem de capabili, reusesc in orice situatie sa creeze melodii noi, de calitate, care sa rasune pe posturile tv sau cele de radio manele. Nu ma deranjeaza faptul ca o parte dintre concetateni asculta manele si considera ca acest gen muzical este unul de o calitate incontestabila, m-as fi bucurat enorm ca ei sa nu faca parte din referintele prezentate la #1.

3. Nu ascult manele pentru ca nu transmit absolut nimic

#3 este destul de subiectiv, atat negativul cat si versurile lasandu-ma rece. Bineinteles ca muzica este unul dintre cele mai subiective activitati actuale, fiecare dintre noi avand dreptul sa-si incante urechile cu muzica pe care o considera aproape de inima. La fel de convins sunt ca cei care asculta manele, sau o buna parte dintre ei, vor ramane indiferenti daca le propun un mix pe care eu il consider de calitate, un slagar care dateaza inca din anii ’80 sau o melodie pop/rock ce ne transmite anumite trairi. Sincer sa fiu, chiar nu m-ar deranja ca 80% dintre vecinii mei sa asculte manele, bineinteles fara sa-si tina volumul sistemelor audio la 60%, tot ceea ce conteaza ar fi ca manelele sa aiba o anumita calitate si sa transmita anumite lucruri, doar in acest mod ascultatorii vor depasi o anumita bariera intelectuala si nu se vor mai lasa pradati de versuri de 2 lei, videoclipuri pline de femei aproape goale si bani aruncati cu nemiluita(uite asa se mai gasesc cativa care cred ca banii cad din cer, nu e nevoie sa mai si muncim).

Per ansamblu, chiar nu am nimic cu cei care asculta manele, mi-as dori enorm de mult sa fim catalogati drept o tara de manelisti dar cu o civilizatie si o cultura asemanatoare celor din vestul Europei. Lucru destul de greu de realizat, manelel nu vor ajunge niciodata sa dicteze un nivel al culturii prea avansat, astfel ca solutia mai la indemana ar fi indreptarea atentiei catre o muzica mai de calitate.

Adaugat in: Muzica

Comentariile sunt inchise.