Deciziile importante trebuie sa se bazeze pe cateva coordonate fixe pentru a avea o rata de succes cat mai mare. Ele acopera diverse domenii de interes, fie in plan personal, fie din perspectiva profesionala. Daca la varsta adolescentei singurele noastre griji erau reprezentate de modul in care ne putem amplifica bugetul lunar pentru a ne permite un rasfat oarecare ( o excursie, mai multe iesiri in oras cu amicii sau un nou gadget) la maturitate ajungem sa punem in balanta multiple aspecte inainte de a lua o hotarare care nu ne afecteaza doar pe noi, ci intreaga familie. Un exemplu elocvent este reprezentat de sistemul de incalzire, adeseori confortul termic fiind un „target” destul de greu de concretizat pe tot parcursul sezonului rece, astfel incat cheltuielile noastre lunare sa nu se amplifice dramatic.
Asa ajungem fata in fata cu o tendinta interesanta pe care o propune mediul cotidian si, implicit, avantul tehnologic ce il caracterizeaza: sistemele de incalzire in pardoseala. Desi la prima vedere aceasta achizitie pare a avea o rata de amortizare satisfacatoare, multe persoane nu aleg sa nu ii ofere atentia cuvenita pentru ca nu sunt foarte bine informate in legatura cu avantajele energetice sau termice pe care le propune. Astfel, m-am gandit sa va ofer o privire de ansamblu asupra costurilor initiale pe care le implica implementarea unui sistem de incalzire prin pardoseala pentru casa:
Cumpararea materialelor prime, mai precis a sistemului propriu zis
Probabil nu stiati, insa pretul unui astfel de ansamblu cumuleaza un procentaj de aproximativ 20% din totalul investitiilor pe care trebuie sa le efectuati astfel incat sa va bucurati pe deplin de o instalatie tip „centrala termica”. Un argument viabil care sustine aceasta ipoteza financiara favorabila este reprezentat de cheltuielile diminuate pe care le veti intampina cu bransamentul electric, mult reduse fata de o conexiune uzuala la reteaua de gaze a blocului sau a strazii. Aduc in discutie costul propriu-zis de achizitie al sistemului de incalzire prin pardoseala, completand cu tariful destinat cablurilor incalzitoare.
Caracterul ergonomic al procedurilor de instalare
Reusim sa ne dam seama intr-o maniera intuitiva ca este mult mai facil sa gasim echipe de specialisti care se ocupa de montajul unor astfel de sisteme, in fond acestea implicand conexiunea unor cabluri electrice sau a unor covorase incalzitoare. Majoritatea electricienilor vor fi capabili sa va propuna un cost rezonabil pentru montajul acestor sisteme de incalzire prin pardoseala, ele fiind infinit mai usor de implementat in comparatie cu ansamblurile de tevi si conducte, tipice sistemelor care functioneaza pe baza unei centrale termice. Ceva mai multe batai de cap veti intampina daca alegeti versiunile care se bazeaza pe „apa”, conexiunile de la nivelul filtrelor fiind mult mai defectuose si predispuse la fisuri. Si cum nimeni nu isi doreste o rafala de apa in propria locuinta, costurile investite pentru contractarea unui instalator priceput vor fi mult mai mari.
Functionalitate pe o perioada indelungata
Sa nu mai vorbim despre costurile inexistente de mentenanta, cel putin in cazul in care v-ati ocupat in cele mai mici detalii de punctul secund al acestei discutii. Asadar, nu avem costuri de intretinere si nici nu trebuie sa ne facem griji referitoare la durata de viata a unui astfel de sistem. De asemenea, puteti lasa deoparte acele verificari tehnice periodice menite sa scoata din buzunarul dumneavoastra sume importante, asta in cazul in care nu doriti sa va schimbati pardoseala. Ultimul avantaj pe care il voi aborda se raporteaza la costurile energetice, mult reduse celor determinate de consumul lunar de gaz. Daca adaugam si sursele alternative regenerabile la care putem apela pentru un aport energetic 100% prietenos cu mediul inconjurator, atunci lipsa unui astfel de sistem din locuinta noastra devine nejustificabila!
Citeste si
Adaugat in: Casa, Diverse