In prezent, exista numeroase companii care se ocupa de furnizarea produselor de curatenie in segmentul HoReCa, acesta fiind unul privilegiat din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte, furnizorii trebuie sa se asigure de faptul ca pun la dispozitia restaurantelor si a hotelurilor prduse de curatenie cu o compozitie ce respecta normele europene, iar pe de alta parte furnizorii indeplinesc primul rol in responsabilizarea proprietarilor.
Insa, daca nu sunt manipulate intr-o maniera corespunzatoare de catre personalul specializat, ele pot ajunge sa afecteze drastic proprietatile preparatelor culinare care sunt pregatite in acel spatiu, fapt care determina proprietarii ce s-au angrenat in mediul alimentar sa isi angajeze cele mai profesioniste firme de curatenie din peisajul autohton. Asadar, sa deslusim cele trei metode de curatenie ce pot fi implementate intr-un restaurant, ansamblul lor cumuland intr-o estetica ireprosabila care va surprinde si cel mai exigent client.
Curatenia generala
O intretinere temeinica a spatiului de lucru o sa faciliteze ingrijirea pe termen lung, tocmai pentru ca echipamentele din cadrul unei bucatarii supradimensionate tind sa se murdareasca in timpul diverselor tehnici de preparare. Daca la un anumit interval de timp se realizeaza o curatenie generala a restaurantului, atunci in cadrul unei zile obisnuite stergerea prafului, spalarea vaselor sau aranjarea ustensilelor vor reprezenta singurele sarcini.
Insa, important este faptul ca un restaurant de anvergura din Bucuresti, asa cum este Casa Mino, are nevoie de o curatenie temeinica, realizata cu solutii profesionale. Cel putin in momentul in care vorbim despre curatenia generala ar trebui sa lasam deoparte apa si detergentul pentru a folosi solutii specializate cu o compozitie cat mai ecologica.
Curatenia de zi
Spre deosebire de procesul indelungat amintit in randurile anterioare, curatenia de zi cu zi se raporteaza la stergerea suprafetelor de lucru, la reimprospatarea ambientului prin spalarea pardoselii si a chiuvetelor, precum si la igienizarea spatiului pentru ziua urmatoare de munca. Efectuata la sfarsitul zilei, aceasta se va dovedi o sarcina mult mai putin dificila decat curatenia generala, tinandu-se totusi cont ca dezinfectia este esentiala, nu doar stergererea fugitiva a reziduurilor si a depunerilor de grasime, praf, etc. In timpul curateniei, toate preparatele care s-au pastrat de-a lungul zilei trebuie sa fie asezate intr-o arie speciala, ferita de continutul toxic al solutiilor de curatare.
Curatenia din timpul gatitului
O ultima metoda este reprezentata chiar de curatenia din timpul lucrului, ea fiind deosebit de rapida si ingenua. Astfel, daca vorbim despre o subtila accidentare prin intermediul cutitului foarte ascutit atunci trebuie sa ne oprim, sa spalam locul in care ne-am taiat si sa ne bandajam, avand grija sa nu infectam preparatele din jur. In plus, daca anumite lichide au fost varsate in zona noastra de activitate trebuie sa le indepartam, pentru ca mirosul si grasimea sa nu se imbibe in respectiva suprafata. Nu in ultimul rand, curatenia din timpul gatitului implica si eliminarea resturilor care vin de la mese, aglomeratia nefiind altceva decat un factor care nu ne permite sa avem acelasi randament in bucatarie.
Citeste si