Nu o sa intram prea mult in detalii in privinta motivelor pentru care tot mai multi romani isi cumpara masini second hand din strainatate, sunt motive individuale cat se poate de diversificate. O sa ne indreptam cu atentia catre pasii care trebuie urmati de un cetatean roman in momentul in care se hotaraste sa cumpere o masina dintr-o tara membra UE, de la achizitie si pana la inmatriculare.
Pasi inmatriculare auto – acte necesare
- Achizitia masinii – Primul pas si cel mai facil este momentul in care proprietarul reuseste sa bata palma cu vanzatorul si semneaza actele. Inainte de a face cale intoarsa spre Romania, asigurati-va ca detineti masina, un rand de numere rosii, autorizatia de circulatie provizorie pe teritoriul Romaniei, o asigurare RCA valabila, contractul in original, setul de numere vechi, talonul masinii si o copie a buletinului vanzatorului.
- Drumul la RAR – Inainte de a merge la RAR, asigurati-va ca ati facut o programare. Aveti nevoie de ITP, talonul vechi al masinii, copie dupa buletin, cerere tip completata la intrarea in sediu si chitanta care denota achitarea taxei de 350 de lei. Daca lucrurile sunt in regula, ar trebui ca de la RAR sa plecati cu cartea de identitate a autovehiculului, certificatul de autenticitate si cartonasul care atesta efectuarea ITP-ului.
- Randul doi de documente de la vechiul proprietar – Trimiteti o copie dupa CIV-ul obtinut de la RAR catre vechiul proprietar, acesta avand obligatia de a va trimite un document eliberat de fisc ce atesta ca masina va apartine precum si o fisa de inmatriculare.
- Taxa de poluare – Pentru a obtine taxa de poluare, se merge la trezorerie cu urmatoarele documente: CIV in original, talon, copie dupa talonul original, cerere tip si buletin. Actele vi se vor returna abia dupa ce au fost comparate cu copiile, inainte de a pleca primind si un bon care va ofera posibilitatea sa va intoarceti la aproximativ 48 de ore dupa decizie.
- Revenirea la trezorerie si plata taxei – Dupa aproximativ doua zile de la depunerea dosarului, se revine la trezorerie in vederea platii taxei de mediu. Dupa ce ati achitat taxa, asigurati-va ca ati preluat decizia de calcul a taxei si dovada de achitare a taxei.
- Drumul la fisc – Mergeti la sediul fiscului din orasul vostru alaturi de buletin, fisa de inmatriculare si certificatul de vanzare al masinii. Veti fi nevoiti sa achitati taxa de inmatriculare precum si alte amenzi sau taxe restante. La final, ar trebui sa plecati alaturi de fisa de inmatriculare stampilata, copia dupa certificatul fiscal obtinut de la vechiul proprietar si o chitanta care atesta plata taxei.
- Plata taxei de talon si incheierea RCA-ului – Taxa de talon se achita la orice sucursala CEC de la voi din oras si costa 37 de lei. Urmatorul pas este la fel de simplu si implica incheierea unei asigurari RCA pe numele tau in baza seriei de sasiu a autovehiculului.
- Inmatricularea – Se pare ca procesul de inmatriculari auto este destul de anevoios, necesita multe drumuri la fisc si alte institutii ale statului si implica pierderea catorva zile pentru a rezolva problema in totalitate. Pentru a inregistra o masina, este nevoie sa mergeti la politia DRPCIV cu urmatoarele acte: dovada platii pentru placutele de inmatriculare, o cerere tip completata, fisa de inmatriculare, asigurarea RCA recent incheiata, chitanta de plata a taxei de inmatriculare, chitanta de plata a taxei de mediu, decizia de calcul a taxei de mediu, copie dupa contractul de vanzare-cumparare al masinii(varianta din strainatate si cea romaneasca), carte de identitate, CIV, certificatul de autenticitate, dovada efectuarii ITP-ului, talonul original al masinii, numerele straine si autorizatia de circulatie provizorie, numerele rosii.
- Ridicarea talonului, a numerelor si a CIV-ului completat de politie.
Finalul este unul fericit insa, intreg procesul de achizitie si inmatriculare fiind indeplinit de noul proprietar, astfel ca acum va puteti bucura de masina recent achizitionata si puteti circula regulamentar pe soselele din Romania.
Citeste si