Suntem in perioada crizei, o criza care se adanceste pe zi ce trece iar lipsa unui loc de munca a devenit o problema pentru multi dintre romani. Daca inainte de aceasta perioada, undeva pana in anul 2008, lucrurile erau destul de simple, un singur CV trimis la mai multe companii va garanta practic un loc de munca, in prezent problema s-a acutizat destul de mult, astfel ca trebuie sa te strofoci pentru a gasii un loc de munca stabil, bine platit si sa mai ai si garantia viitorului.
Cum s-a ajuns in situatia asta? Proasta gestiune a celor aflati de la putere privind companiile de stat, pe care n-as vrea s-o detaliez, dar si numarul mare de firme private care au intrat in faliment. Astfel, numarul somerilor a crescut foarte mult, iar un somaj de 600 de lei categoric nu poate fi multumitor, mai ales daca ne raportam la preturile alimentelor care au crescut destul de mult in ultimii ani.
Ce poti face ca sa ai un job sau chiar job-ul care sa te multumeasca pe deplin?
1. Apeleaza la firmele si site-urile de recrutare. In Romania, sunt numeroase astfel de site-uri care te pot ajuta: ejobs.ro, bestjobs.ro, tocmai.ro, myjob.ro si lista poate continua. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti creezi un cont, sa iti faci un CV si sa aplici la diversele posturi puse la dispozitie de companii.
2. Fi la curent cu anunturile din ziare. Conform evolutiei, multi au ajuns sa nu mai cumpere ziare, optand pentru varianta online. Ai o sansa in plus sa mergi la chiosc, sa-ti iei cateva ziare specializate pe locurile de munca si sa apelezi numerele de contact pe care le-ai regasit. Urmatorul pas va fi trimiterea unui CV si chiar interviul.
3. Intereseaza-te despre posibilele locuri de munca la cunostinte si/sau prieteni apropiati. Aceasta cale n-o sa dea rezultate decat daca aveti prieteni binevoitori, care va pot da o mana de ajutor neconditionat. Desi apare un pic de scepticism, de multe ori functioneaza, numarul mare de persoane care au reusit sa obtina un job in urma acestei practici dandu-mi dreptate.
In incheiere, as spune ca sunt doua lucruri care conteaza extrem de mult pentru ca procentul de reusita sa creasca: interviul si CV-ul. In cazul interviului, trebuie sa fi convingator, sigur pe tine, sa ai o tinuta mai mult decat decenta si sa fi ingrijit. Cum v-am spus si mai sus, este o batalie imensa pe locurile de munca, astfel ca angajatorul isi doreste sa aleaga cea mai buna varianta pentru firma/compania sa; fi chiar tu aceasta varianta! CV-ul este foarte important, el trebuie sa contina informatie corecta si prezentata intr-un mod cursiv. Nu uita sa amintesti toate realizarile tale personale dar mai ales profesionale, angajatorul va fi incantat sa vada ca ai participat la diverse activitati sau ca ai reusit sa obtii performante in domeniul respectiv. Adauga la CV si o scrisoare de intentie, de multe ori tocmai aceasta face din CV-ul tau unul complet!
Succes si sper ca cei care nu aveti un loc de munca in clipa de fata sa obtineti unul aplicand sfaturile mele.
Citeste si