Ne aflam intr-o perioada in care criza economica se acutizeaza iar majoritatea dintre noi au probleme financiare cat se poate de grave care, la prima vedere, nu prezinta nicio solutionare pe termen scurt. Cu o rata a somajului in continua crestere, cu un numar de posibile locuri de munca tot mai scazut si cu o economie aflata in impas, chiar putem spune ca este una dintre cele mai teribile perioade din istoria recenta a Romaniei, chit daca ne referm la istoria post-decembrista.
Eu nu sunt unul dintre acele persoane care lucreaza in domeniul psihologic, nu sunt unul dintre specialistii privind forta de munca si nici nu am date exacte in privinta acestor aspecte, singurul meu temei se rezuma la noutatile aflate din mass-media. Pot insa sa va ofer parerea mea in privinta acestei situatii si sa va pun cap la cap cateva ponturi in privinta unei strategii privind o posibila angajare si o scapare din acest joc economic in care am cazut fara sa vrem.
Cum numarul de locuri de munca este tot mai scazut, deci si concurenta este una mult mai acuta, este indicat sa ne dedicam si mai mult in privinta CV-ului propriu sau a manierei prin care dorim sa ii convingem pe angajatori ca noi suntem unul dintre candidatii ideali. CV-ul reprezinta cartea de vizita a oricarui muncitor, iar daca acest prim aspect in neglijam, este foarte probabil ca si continuarea demersurilor noastre sa arate cel putin la fel de tragic. Sfatul meu este sa acordati maxima atentie CV-ului, sa redactati un CV cat mai complet, cat mai usor de parcurs din punctul de vedere al celui care il va analiza si sa mentionati absolut toate caracteristicile pe care le considerati utile: date personale corecte, furnizarea tuturor anilor de experienta precum si unitatile in care ati activat, adaugarea tuturor competentelor tehnice/practice. Iar daca se considera ca un CV este indeajuns, ati face bine sa luati in calcul si formatarea unei scrisori de intentie, de cele mai multe ori aceasta fiind cea care acorda un plus vizibil CV-ului si chiar pot spune ca primeaza in ochii angajatorului.
Odata ce ati pregatit CV-ul, moral si spiritual sunteti in cea mai buna perioada, a venit momentul sa va faceti strategia necesara. Am adus in discutie cuvantul „strategie”, un cuvant mai degraba desprins din cartile de istorie si Arta Razboiului, insa el este de fapt cheia oricarui succes in viata. Fara un plan, fara o strategie si fara o actionare corespunzatoare, sansele de reusita in privinta angajarii sunt nule. V-am adus in discutie detaliile in privinta unui CV, insa ce faci cu un CV? Crezi ca o sa te caute cineva ca sa ii predai CV-ul? Crezi ca angajatorul este cel care trebuie sa faca primul pas pentru a beneficia tu de un loc de munca? Raspunsul este categoric NU si iata ce poti face dupa ce ti-ai pregatit CV-ul si scrisoarea de intentie.
1. Prima varianta este sa apelezi la cunostinte, o relatie poate fi cheia succesului si, totodata, cea mai rapida maniera prin care te poti angaja. Cere-le detalii in privinta disponibilitatii unor locuri de munca in cadrul companiilor unde acestia lucreaza, iar daca datele iti sunt in avantaj, inainteaza un CV.
2. Daca varianta anterioara nu a functionat, nu ramane decat sa realizezi totul pe cont propriu. Nu m-am gandit la o lista fixa de alternative insa poti opta pentru:
- site-uri dedicate fortei de munca – varietatea site-urilor va poate ajuta sau incurca, astfel ca sfatul meu este sa optati pentru cele mai cunoscute site-uri specifice locurilor de munca: bestjobs.ro, myjob.ro, ejobs.ro (probabil ca sunt si alte alternative insa acestea le-am considerat optime la vremea redactarii articolului).
- site-uri de anunturi gratuite – sunt diverse site-uri generaliste care dispun de o sectiune dedicata locurilor de munca, sectiune in care angajatorii adauga diverse solicitari de angajare.
- anunturile offline – sa nu credeti ca singura solutie vine din partea internetului, aveti si solutii offline precum: ziare, reviste, publicatii specifice locurilor de munca, targuri de locuri de munca, samd.
Important este sa aveti vointa, sa fiti dornici in privinta prestarii unor servicii si sa fiti perseverenti. Voi ce sfaturi le oferiti celor aflati in cautarea unui loc de munca?
Citeste si